Gemeente Hoorn


College biedt gemeenteraad sluitende programmabegroting 2005 aan

Persbericht d.d.: 15 oktober 2004

Voor het tweede jaar presenteren burgemeester en wethouders van Hoorn een programmabegroting aan de gemeenteraad van Hoorn. De programmabegroting is een instrument waarmee de gemeenteraad kan sturen op hoofdlijnen. B en W zijn er in geslaagd de begroting sluitend te maken. De gemeenteraad behandelt de begroting op woensdag 10 november.

De programmabegroting 2005 staat vooral in het teken van de noodzaak om te bezuinigen. Zonder forse bezuinigingen krijgt de gemeente te maken met een groot financieel tekort. Eerder heeft B en W diverse bezuinigingsuggesties aan de gemeenteraad voorgelegd. Er is niet gekozen voor het afwentelen van het tekort op de inwoners van Hoorn. Alleen trendmatige aanpassingen van belastingen en tarieven zijn aan de orde. Daarnaast wordt er naar gestreefd de legestarieven zoveel mogelijk kostendekkend te maken.

Het college geeft aan dat de prognose van het begrotingsresultaat negatiever is dan gedacht bij de Voorjaarsnota. Dit nadeliger verschil van EUR 1,2 miljoen wordt grotendeels veroorzaakt door hogere personeelslasten (onder andere door de werkgever te betalen sociale en pensioenpremies zijn fors verhoogd), lagere kapitaallasten (onder andere door de verlaging van het renteomslagpercentage van 5% naar 4,5%) en hogere exploitatiebudgetten (veelal veroorzaakt door externe factoren).

Nieuw bij deze programmabegroting is dat de gemeenteraad tijdens de begrotingsvoorbereiding een nadrukkelijke rol heeft gekregen. Op 25 september vond een begrotingsmarkt plaats. Op deze openbare marktplaats konden raadsleden, organisaties, instellingen en inwoners van Hoorn discussiëren over de begroting voor 2005 en de bezuinigingsuggesties.

Instrument
Naast financiële beschouwingen geeft de programmabegroting een overzicht van 'programma's' (bestuurlijke prioriteiten binnen de beleidsvelden) en 'paragrafen' (een dwarsdoorsnede van de begroting op een bepaald thema, zoals lokale heffingen of bedrijfsvoering). De programmabegroting is het instrument bij uitstek waarmee de gemeenteraad kan sturen. De raad stelt voor elk programma op hoofdlijnen vast wat zij wil dat er in Hoorn gebeurt en wat het mag kosten. Daarnaast is er een productbegroting, primair bedoeld voor B en W, die sturing op detailniveau mogelijk maakt.

Programmaprioriteit
De programmabegroting 2005 gaat verder op de beleidslijnen die aan het begin van de raadsp eriodezijnuitgezet.Toeniseenaantal beleidsonderwerpen dat van belang is voor de stad als programmaprioriteit genoemd. Het gaat daarbij onder andere om thema's als het ontwikkelen van een stadsvisie, het stationsgebied, een schone, hele en veilige leefomgeving, uitvoering van Hoorn Kern Gezond, onderwijshuisvesting, ontwikkeling van de Blauwe Berg en ijsbaan en de jachthaven Schelphoek. Veel is al in gang gezet. Inmiddels zitten veel projecten niet meer in de fase van beleidsvoorbereiding maar in de uitvoering.

Zo zal bijvoorbeeld in 2005:

* de stadsvisie worden vastgesteld;
* de nieuwe wijkaanpak verder worden ingevoerd in Hoorn;
* gestart worden met de bouw van de ijsbaan.

De programmabegroting is in te zien bij de afdeling Communicatie in het stadhuis van Hoorn, Nieuwe Steen 1.
---