Universiteit van Amsterdam

Biografie van Anton Philips bevat veel nieuwe feiten


Promotie Geschiedenis


vrijdag 15 oktober 10.00 uur

Marcel Metze vond in de archieven van het bedrijf en van de familie Philips honderden nog ongepubliceerde brieven en documenten. Zijn biografie over Anton Philips bevat daarom veel nieuwe feiten en details, over Anton Philips geheime overnames, zijn reizen naar Rusland, de redding van zijn kunstcollectie en van het familievermogen tijdens de Tweede Wereldoorlog, zijn evacuatie naar Engeland en de VS, zijn conflicten met de Nederlandse regering, en de psychische stoornis van zijn gedreven opvolger en schoonzoon Frans Otten. Anton Philips zelf komt naar voren als een man die behalve charmant en sociaal ook hard en meedogenloos kon zijn. Hij was geen denker maar een doener, steeds met de wil om te winnen.

Metze concludeert verder dat Philips in een aantal opzichten afweek van andere familiebedrijven. Zo ging de opvolging van Anton, dankzij een eerdere beursgang, niet gepaard met onttrekkingen aan het bedrijfsvermogen. Verder had Anton bij zijn opvolging veel minder keuzemogelijkheden dan menig andere familie. Hij was verwant met de zogenoemde Mannen van de Daad , die in Nederland tijdens en na de Eerste Wereldoorlog een hoofdrol speelden, maar bleef als grootindustrieel toch een zwerver in de nationale elite.

M.A.H.M. Metze: Anton Philips (1874 1951), ze zullen weten wie ze voor zich hebben. Promotor is prof. dr. J.C.H. Blom.

Meer informatie over de items in deze agenda kunt u krijgen bij de afdeling Persvoorlichting, tel. 020 - 525 2695, e-mail: persvoorlichting@uva.nl. Met vragen over plechtigheden Geneeskunde kunt u contact opnemen met AMC Voorlichting, tel. 020 - 566 2929.