Universiteit van Amsterdam

Het enzym COX-2 als voorspeller van slokdarmkanker


Promotie Geneeskunde


vrijdag 15 oktober 12.00 uur

Bij de helft van de patiënten met slokdarmkanker wordt de tumor te laat ontdekt om een operatie te ondergaan. Buskens onderzocht of het enzym cyclo-oxygenase-2 (COX-2) bruikbaar is om de tumor eerder op te sporen. Het enzym belemmert de celdood van potentiële kankercellen, verhoogt de celdeling en bevordert de aanmaak van bloedvaatjes die noodzakelijk zijn voor tumorgroei. Omdat het echter ook betrokken is bij ontstekingsprocessen die zich in de slokdarm afspelen wanneer zich een tumor ontwikkelt, is het niet bruikbaar als detectiemiddel. Wel bleek dat patiënten met een hoge concentratie COX-2 een slechtere prognose hebben na de operatie. In het tumorweefsel van patiënten die voorafgaand aan hun operatie werden behandeld met een COX-2 remmend middel, een aspirine-achtig medicijn, was het enzym duidelijk minder actief. Of dit ook invloed heeft op de prognose is nog niet bekend.

Mw. C.J. Buskens: The development of new treatment strategies for oesophageal cancer. Promotoren zijn prof. dr. J.J.B. van Lanschot en prof. dr. F.J.W. ten Kate.

Meer informatie over de items in deze agenda kunt u krijgen bij de afdeling Persvoorlichting, tel. 020 - 525 2695, e-mail: persvoorlichting@uva.nl. Met vragen over plechtigheden Geneeskunde kunt u contact opnemen met AMC Voorlichting, tel. 020 - 566 2929.