KRO De Wandeling

Wankel evenwicht van Hugo Tempelman tussen gezin en werk

KRO DE WANDELING, VRIJDAG 15 OKTOBER

MOOK, 20041011 -- "Het zou vreselijk zijn als ik ontdek dat ik mijn kinderen tekort doe en wel bezig ben om de wereld te redden." Hugo Tempelman noemt zich 'charitatief ondernemer'; hij heeft in het Zuid Afrikaanse Elandsdoorn een ziekenhuis gebouwd en leidt er 15 andere projecten, van een postkantoor tot een bakkerij. De vraag is of hij de druk van buiten kan weerstaan om meer aandacht aan zijn gezin te besteden.


In aflevering zeven van KRO De Wandeling ontmoet presentatrice Hella van der Wijst de arts Hugo Tempelman en zijn gezin op en rond de Jansberg bij Groesbeek. Naast zijn enthousiasme voor de projecten komen de zorgen voor zijn gezin nadrukkelijk aan de orde. "Ik heb een waanzinnig mooi leven en mijn vrouw Liesje en ik hebben bewust gekozen voor Zuid-Afrika. Ik kan er mijn werk als arts combineren met mijn ondernemerschap." Met zijn projectmatige opbouw probeert Tempelman de passiviteit van de zwarte bevolking in het township te doorbreken en ze te laten geloven in hun eigen kracht en kunnen. "Als ik alleen maar patiënten zou zien, zou ik het vervelend vinden. Ik wil dienstverlener zijn, ook al heb ik me nooit afgevraagd waarom ik dit ben gaan doen." Liesje en Hugo Tempelman hebben drie jonge kinderen en Hugo merkt zelf dat de aandacht voor zijn kinderen te kort begint te schieten. "Ik voel dat ik er steeds bewuster mee bezig ben, de druk van buiten houdt me tegen om meer bij de kinderen te zijn. Ik moet meer tijd voor de drie gaan inruimen en dat mag ik niet vergeten!" Aan het begin van deze wandeling gaf het jongste zoontje Coen aan dat zijn vader alleen in ruil voor geld een dag te leen was. "Het is voor ons vakantie in Nederland, dus daar moet wat tegenover staan." Hoe geeft Hella aan dat verzoek gehoor?

Hella van der Wijst gaat wekelijks op zoek naar inspirerende verhalen van mensen die hun hart volgen. Daarbij doorkruist ze wandelend de mooiste gebieden van Nederland.

KRO De Wandeling, vrijdag 15 oktober 17.05 uur
(HH. zondag 17 oktober 09.30 uur)
Nederland 1

KRO De Wandeling.
Inspirerend actief in het weekeinde.




KRO De Wandeling