Ingezonden persbericht


p e r s b e r i c h t

KWALITEIT VAN WONEN CENTRAAL BIJ NOMINATIES SCHIZOFRENIEPRIJS

ROTTERDAM - De psychiatrische ziekenhuizen in Den Bosch en Oost Brabant zijn genomineerd voor de manier waarop ze huisvesting bieden aan zorgafhankelijke patienten. Bij GGZ Oost Brabant zijn de 24 huisjes van Huize Padua te Boekel en de plannen voor het terrein van Coudewater genomineerd. Bij GGZ 's-Hertogenbosch gaat het om de HAT-eenheden en de afdeling Jozef. Den Bosch kent ook nog een persoonlijke nominatie voor Joke Zwanikken-Leenders. De winnaar van de Kwaliteitsprijs Schizofrenie 2004 wordt op 15 oktober bekendgemaakt tijdens het congres 'Werken met mensen met schizofrenie: De weg kwijt?'

Nog nooit heeft de kwaliteit van wonen zo centraal gestaan bij de keuze van de nominaties als dit jaar. Maatschappelijke ontwikkelingen, maar ook ontwikkelingen binnen de psychiatrie laten volgens juryvoorzitter Ria van der Heijden echter weinig andere keus. "Onder het mom van vermaatschappelijking worden verblijfsafdelingen afgebroken, zonder dat goed wordt gekeken of iedereen er wel een fatsoenlijk alternatief voor terugkrijgt. Tegelijk wordt de grond verkocht. Dat is de wereld op zijn kop."

"Natuurlijk is er een groep die zichzelf kan vermaatschappelijken", vervolgt Van der Heijden. "Kijk maar naar de mensen van patientenvereniging Anoiksis. Maar dat betekent niet dat je alle langverblijfpatienten moet wegstoppen in eenzame zolderkamertjes waar verpleegkundigen vervolgens geen gehoor krijgen. Terwijl bijna elk ziekenhuis gelegen is in de mooiste omgeving die je je maar kunt voorstellen. Gratis grond, waar je prachtige huisjes op kunt zetten!"

Met de nominaties laat Van der Heijden zien dat het kan. "Den Bosch heeft een voormalig klooster omgebouwd tot HAT-huisjes en een afdeling 'Jozef' om jaloers op te zijn. Ieder mens heeft zijn eigen woning. Niks delen met nog vier anderen. 'Jozef' is bovendien de afdeling waar Joke Zwanikken-Leenders veertig jaar geleden begon. De onvermoeibare pleitbezorgster van de verwenzorg legde onlangs haar ervaringen vast in een prachtig boek. Geen leerboek, maar een boek dat inspireert. Joke verdient haar eigen nominatie voor haar werk.

En dan is er Boekel, waar de zwaarste groep huisvesting kreeg in 24 prachtige architectonische huisjes, staande in een halve cirkel met in het midden een barbecue. Mensen die wonen onder het beschermde dak van een psychiatrische instelling, maar in volkomen vrijheid. Mensen die zelf koken, hun eigen tuintje hebben, met iedereen koffie kunnen drinken, maar dat niet hoeven. En er staan weer nieuwe huisjes gepland op het oude terrein van Coudewater. Den Bosch en Oost Brabant bieden een voorbeeld van hoe het kan, een voorbeeld van kwaliteit. Zij zijn hun nominaties meer dan waard."

De Kwaliteitsprijs Schizofrenie wordt dit jaar voor de tiende keer uitgereikt aan een instelling of persoon in de Geestelijke Gezondheidszorg die creativiteit, service, attitude en diversiteit, en dus kwaliteit, hoog in het vaandel heeft staan.

Schizofrenie is een ernstige psychiatrische ziekte die bij een op de honderd mensen voorkomt. Kenmerkend is het optreden van psychoses. Dit zijn perioden waarin het contact met de realiteit ernstig is verstoord. Schizofrenie heeft niet te maken met een 'gespleten persoonlijkheid', zoals vaak wordt gedacht. _______________________

Noot voor de redactie,

Ingezonden persbericht