Gemeente Hoogeveen

Krakercompetitie

13 oktober 2004
Bezoek statenleden over Structuurvisie Hoogeveen en Krakeel Op vrijdag 15 oktober komen de leden van de Provinciale Staten op bezoek in Hoogeveen. Het motto is: âHoogeveen: Drentheâs nieuwe kijk op mens en ruimte?â Concreet staan de structuurvisie Hoogeveen en woonwijk Krakeel op de agenda. De gemeenteraad van Hoogeveen is gastheer.

Landelijk vernieuwende Structuurvisie

De Structuurvisie Hoogeveen 2015-2030 schetst de ruimtelijke ontwikkeling van Hoogeveen en is in concept klaar. De visie is landelijk gezien vernieuwend omdat hij flexibel is in te vullen en âhet geluidâ van de nieuwe Nota Ruimte erin doorklinkt. Uitgangspunt van deze nota is: rijksregie waar het nodig is en decentralisatie waar het kan. De inzet is sterke steden en een vitaal platteland. Er moet méér ruimte komen voor ondernemen, wonen en recreëren, evenals voor infrastructuur en water.

De Structuurvisie heeft een relatie met het provinciaal omgevingsplan, dat periodiek door Provinciale Staten wordt vastgesteld.

Krakeel

Krakeel is volop in beweging. De wijk wordt grondig op de schop genomen. Krakeel is een groene wijk en dat moet zo blijven. De heldere, ruime opzet blijft zoveel mogelijk overeind. De ontwikkeling van de wijk is het werk van vier partijen: woningcorporatie Woonconcept, Stichting Welzijnswerk (SWW), de gemeente Hoogeveen en het Wijkplatform Krakeel. Het platform is een adviesorgaan van bewoners en vertegenwoordigers van organisaties.

De ontwikkeling van het centrumgebied wordt de sluitsteen van het wijkontwikkelingsplan. Inmiddels is dit project een landelijk voorbeeldproject van stedelijke vernieuwing. Tientallen partijen zijn erbij betrokken en werken samen. Het gaat om eenâs. In de huidige fase wordt gewerkt aan een stedebouwkundig plan. De start van de bouw is op zân vroegst begin 2006.

Momenteel loopt er een subsidieverzoek bij de provincie. Gedeputeerde Staten hebben Provinciale Staten voorgesteld het centrumgebied Krakeel een subsidie te verschaffen van 2 miljoen euro. Het besluit valt op 3 november 2004.

Het gezelschap krijgt vrijdag eerst een toelichting van Ashok Bhalotra op de Structuurvisie. De heer Bhalotra is stedenbouwkundige van het bureau KuiperCompagnons dat de Structuurvisie heeft begeleid. Daarna maakt men een busrit door de gemeente, met tussenstops in Nieuweroord, Pesse en Krakeel. Om 17.00 uur is de afsluiting in De Tamboer.