Gemeente 's-Hertogenbosch

14-10-2004

Werkbezoek Child Friendly Cities

Vrijdag 15 oktober aanstaande brengt het Nederlandse netwerk Child Friendly Cities een werkbezoek aan 's-Hertogenbosch.Tijdens dit bezoek staat het beleid op spelen centraal. Wethouder Eigeman presenteert het Bossche beleid op spelen. Het gaat hierbij zowel om de visie op spelen, gerelateerd aan het jeugdbeleid, als om de praktische uitwerking in wijkspeelplannen. Bijzondere aandacht wordt besteed aan de wijkspeelplaatsen voor jong én oud, met een bijzondere ontmoetingsfunctie. De deelnemers bezoeken op de fiets enkele wijkspeelplaatsen die al gerealiseerd zijn in 's-Hertogenbosch Noord. Verder is er 's middags aandacht voor het project Speelstraten, dat al enkele jaren met groot succes in 's Hertogenbosch wordt uitgevoerd.

Netwerk Child Friendly Cities
In 2003 hebben de vereniging Nederlandse Gemeenten en Jantje Beton het initiatief genomen om in Nederland het Netwerk Child Friendly Cities op te zetten. Het Netwerk is een platform van gemeentebestuurders, gemeenteambtenaren en andere geïnteresseerden voor het ontwikkelen van innovatief jeugdbeleid. Deelname aan het Netwerk biedt gemeenten de gelegenheid inspiratie op te doen en kennis, ervaringen en voorbeelden uit te wisselen. Het eerste centrale thema van het Netwerk Child Friendly Cities is 'Jeugd en openbare ruimte'. Het Netwerk maakt deel uit van de internationale beweging Child Friendly Cities. Deze is in 1996 gestart door Unicef/UN-Habitat. Een wereldwijd initiatief, gerelateerd aan het implementeren van het Verdrag van de Rechten van het Kind. (NB Voor een overzicht van het wereldwijde netwerk, zie: www.childfriendlycities.org; voor het Nederlandse Netwerk: www.kindvriendelijkesteden.nl. )

Beleid op spelen in 's-Hertogenbosch
In de Bossche visie op spelen wordt erkend dat spelen van groot belang is voor de ontwikkeling van kind tot volwassene. De speelwaarde van speelplekken én de kwaliteit van de woonomgeving bepalen of het goed opgroeien is in een wijk. De voorzieningen die daarvoor nodig zijn in de openbare ruimte maken het bovendien mogelijk elkaar in de wijk of buurt te ontmoeten, en hebben een identificatiefunctie. Ze leveren op een natuurlijke wijze een belangrijke bijdrage aan de leefbaarheid in de wijk of buurt. Ruimte is tegenwoordig schaars en ruimte om te spelen komt er vaak bekaaid vanaf. De gemeente 's Hertogenbosch wil door het hanteren van de 3%-norm als één van de eerste gemeenten in Nederland ervoor zorgen dat er voldoende ruimte wordt gereserveerd voor buiten spelen. De speelvoorzieningen komen tot stand in twee fasen. Eerst worden voor alle wijken wijkspeelplannen ontwikkeld waarin de speelplekken voor de verschillende leeftijdsgroepen worden aangewezen.

Voor het ontwikkelen daarvan wordt overlegd met de wijkraad en professionals die in de wijk werkzaam zijn, zoals politie, jongerenwerkers en opbouwwerkers, medewerkers van BOR en de scholen. Bij het ontwikkelen van de inrichting van de speelplekken worden aansluitend volwassen en jeugdige wijkbewoners betrokken. Om initiatieven van bewoners en scholen (het openbaar maken van de schoolspeelplaatsen) te kunnen honoreren zijn twee "Euro voor een Euro-regelingen" getroffen. Op dit moment zijn de wijkspeelplannen voor Noord, Rosmalen Noord, Rosmalen Zuid, en Maaspoort ontwikkeld; Graafse Poort en West zijn in voorbereiding. Komend jaar worden de overige wijkspeelplannen ontwikkeld. Ondertussen zijn ook verschillende wijkspeelplaatsen (die bij de uitvoering prioriteit krijgen) afgerond.