Gemeente Haarlem


14 oktober 2004
sector Maatschappelijke Ontwikkeling

276/2004
Gemeente Haarlem, het college van burgemeester en wethouders

Persbericht




GEVELKUNST 'ALONG THE SIDEWALK' IN ANTONIESTRAAT/ SCHALKWIJKERSTRAAT

Op vrijdag 15 oktober 2004 om 16.30 uur wijdt Mimi Rietdijk, wethouder van Ruimtelijke Ordening, Volkshuisvesting, Stedelijke Vernieuwing, coördinatie Grotestedenbeleid het gevelkunstwerk 'ALONG THE SIDEWALK' van Gerard Venbrux op het woonhuis Antoniestraat 83 schuin tegenover de 'verfroller' Lange Brug tussen Burgwal en Herensingel. De foto-installatie is 24 uur per dag te zien van vrijdag 15 oktober 2004 tot maandag 20 december 2004.

Voor het project heeft Gerard Venbrux 3 grote foto's voor de ramen van het woonhuis aan de Antoniestraat 83 geplaatst. Het gaat hierbij om drie grote foto's die voor de ramen van het historische pandje geplaatst zijn. De foto's tonen verschillende vervreemdende binnenruimtes, een vloer is bijvoorbeeld verhoogd of een zuil te kort. Steeds is sprake van een lichte aantasting van dat wat door de toeschouwer als realiteit wordt ervaren. Op deze manier vindt een subtiele vermenging van zowel dagelijkse alsook fotografische realiteit plaats.

Kleinschalige opdrachten


Dit kunstwerk is een van de 9 kleinschalige opdrachten in de Openbare ruimte, die 9 juni zijn goedgekeurd door B&W van Haarlem na een selectie uit 32 inzendingen om Haarlemmers in contact te brengen met kunst. Deze past binnen een cultuurbeleid waarin wordt gewerkt aan bereikbaarheid van cultuur voor uiteenlopende publieksgroepen.