Ingezonden persbericht


P e r s b e r i c h t

EMBARGO TOT 15 OKTOBER 2004, 12.30 UUR

HUIZEN GGZ OOST BRABANT WINNEN SCHIZOFRENIEPRIJS

De Kwaliteitsprijs Schizofrenie 2004 is gewonnen door GGZ Oost Brabant. De psychiatrische zorginstelling kreeg de prijs voor de 24 woningen van Huize Padua te Boekel en de plannen voor het terrein van Coudewater. Waar andere instellingen hun grond verkopen, richtte GGZ Oost Brabant het in voor woonvoorzieningen voor de zwaarste groep patienten. En er zijn plannen voor nóg eens 200 huisjes op het terrein van Coudewater. Juryvoorzitter Ria van der Heijden reikte de prijs uit tijdens het congres 'Werken met mensen met schizofrenie: De weg kwijt?' in Ede.

"Er is een groep die met medicatie aardig kan functioneren, zelfstandig woont, al dan niet met partner en werk. Die zoeken zelf hun zorg", leidde Van der Heijden haar motivering in. "Maar daarnaast is er een heel grote groep die woont op de verkeerde plaats, in de stad, in een slechte buurt, waar ze niet spreken met de buren en de buren niet met hen. Patienten die wonen met vier of vijf anderen in doorzonwoninkjes zonder eigen voordeur. Patienten die tot op hoge leeftijd wonen bij hun ouders en voor alles van hen afhankelijk zijn. Patienten die nog altijd onder slechte, ouderwetse omstandigheden wonen in de instellingen, met z'n zessen op een zaal. En te velen wonen helemaal niet, die zwerven van plek naar plek of wonen op straat. Voor al deze mensen wordt het tijd dat er wat verandert. En initiatieven als van Oost Brabant laten zien dat die verandering gaande is. Van der Heijden sprak over haar ontmoeting met Joost. Hij bewoont een van de huisjes in Boekel. "Joost kwam uit een beschermde woonvorm maar dat was niks, vond hij. Maar hier wel! Onder het beschermde dak van een psychiatrische instelling, in volkomen vrijheid. Hij kookte zelf en had een tuintje met aardappelen en uien. Voor de tomaten ging hij naar het dorp. 'Ik kan met iedereen koffie drinken, maar ik hoef het niet', vatte hij zijn vrijheid samen."
"Tegen een verpleegkundige zei ik dat het gemakkelijk moest zijn geweest. Dit was toch immers de groep van minder zieke mensen. 'Nee mevrouw', antwoordde ze, 'het zijn ernstig psychiatrische patienten. U hebt ze alleen niet ontmoet toen ze hier kwamen, zo'n tweeeneenhalf jaar geleden.'" De kwaliteitsprijs Schizofrenie werd dit jaar voor de tiende keer uitgereikt, als altijd aan een instelling of persoon in de geestelijke gezondheidszorg die creativiteit, service, attitude en diversiteit, en dus kwaliteit in de schizofreniezorg, hoog in het vaandel heeft staan. Dit jaar was ook een tweetal uitstekende woonvoorzieningen van GGZ 's-Hertogenbosch genomineerd en was er een persoonlijke nominatie voor Joke Zwanikken-Leenders als onvermoeibaar ambassadeur van de verwenzorg. "Maar Oost Brabant heeft iets wat toekomst in zich draagt en wat vernieuwend is. Het is nog niet af, maar de mentaliteitsverandering heeft al plaatsgevonden. Daarom zijn zij de winnaar", aldus Van der Heijden. Schizofrenie is een ernstige psychiatrische ziekte die bij een op de honderd mensen voorkomt. Kenmerkend is het optreden van psychoses. Dit zijn perioden waarin het contact met de realiteit ernstig is verstoord. Schizofrenie heeft niet, zoals vaak wordt gedacht, te maken met een 'gespleten persoonlijkheid'.

-------------------------
Noot voor de redactie,