WORLD POPULATION FOUNDATION
http://www.wpf.org

Protest tegen onnodige moedersterfte

Hilversum, 14 oktober 2004

Kritisch protest (WPF) tegen onnodige moedersterfte tijdens Candle Lit Event in Amsterdam

Bij de vijver op het Museumplein in Amsterdam protesteerde WPF tegen de financiële nalatigheid van de rijke landen om seksuele en reproductieve gezondheid in ontwikkelingslanden te realiseren. Aan de vijverrand op het plein werden 530 kaarsen ontstoken ter nagedachtenis aan de ruim 530.000 moeders in ontwikkelingslanden die jaarlijks onnodig sterven aan complicaties bij zwangerschap en bevalling.

In meerdere Europese hoofdsteden (Kopenhagen, Rome, Berlijn en Londen), New York en Washington heeft vanavond een soortgelijk evenement plaatsgevonden.
WPF (World Population Foundation), de Nederlandse ontwikkelingsorganisatie die zich hard maakt voor seksuele gezondheid in ontwikkelingslanden, organiseerde het Candle Lit Event in Amsterdam.

Passanten en betrokkenen verzamelden zich om 20.00 uur rondom een sfeervol verlichte vijver. WPF opende de manifestatie, waarna het protest werd ondersteund door een krachtig optreden van Kathalijne Buitenweg (europarlementariër voor GroenLinks), die zich binnen Europa inzet voor het thema. Na haar statement en een gevoelige voordracht van dichter Tjitske Jansen, namen alle aanwezigen een minuut stilte in acht. De avond werd afgesloten door een optreden van de Braziliaanse vrouwenband Braza.

Op het moment dat in diverse landen, middels het Candle Lit Event, werd geprotesteerd tegen de teleurstellende resultaten van het Cairo Actieprogramma, werd de voortgang van het programma geëvalueerd tijdens de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York.
Beloftes die in 1994 in Cairo door 179 landen zijn gedaan om zich in te zetten om de positie van vrouwen in ontwikkelingslanden en hun seksuele en reproductieve gezondheid te verbeteren, lijken niet te zijn nagekomen. Na tien jaar blijkt dat het merendeel van de rijke landen - die verantwoordelijk zijn voor eenderde van de financiering - niet aan de financiële afspraken heeft voldaan. Op de vergadering in New York werd de landen opnieuw opgeroepen om door te gaan met de juiste uitvoering van het programma. Deze oproep werd ondersteund door de duizenden handtekeningen die dit jaar in het kader van de Europese Campagne Called to Account zijn verzameld. Met het Candle Lit Event hebben naast WPF, diverse andere Europese ontwikkelingsorganisaties in hun land aandacht gevraagd voor de onnodige moedersterfte als gevolg van financiële nalatigheid.