Nederlandse Cystic Fibrosis Stichting


Nederlandse Cystic Fibrosis Stichting

"Geachte heer Balkenende...", brief van een patiënt

14-10-2004
Elly van Es is 46 jaar, heeft Cystic Fibrosis en voert op geheel eigen wijze persoonlijk actie tegen de doorgevoerde en voorgenomen bezuinigingen in de gezondheidszorg van het kabinet. In dit kader schreef zij recent diverse Kamerleden aan van onder andere het CDA. De Partij van de Arbeid reageerde op het schrijven van Elly en besloot eruit te citeren tijdens het kamerdebat inzake de No Claim Korting.

Hieronder vindt u Elly's brief aan de Kamerleden van het CDA. Een aangepaste variant van haar schriftelijke protest stond te lezen in de Volkskrant van zaterdag 25 september 2004.

Zie ook:
DOSSIER Bezuinigingen Gezondheidszorg

Geacht CDA-kamerlid en tevens lid van de Tweede-Kamercommissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport,

Morgen vindt in de tweede kamer het debat plaats over het noclaimstelsel. Ik wil u hierbij vragen zich gedurende het gehele debat te realiseren dat u mij en vele van mijn lotgenoten in de steek laat als u mee zult werken aan het doorgaan van de noclaimkorting in de zorg.
U krijgt van mij eerst een emotionele reactie, vervolgens een rationele.
Overigens ben ik op de hoogte van het feit dat huisartsconsult niet in mindering gebracht zal worden op de bonus. Dat is winst voor de gemiddelde burger. Echter voor ons chronisch zieken, volledig afhankelijk van specialisten, medicijnen, hulpmiddelen en fysiotherapie maakt het geen enkel verschil.

De emotionele reactie: ik voel mij als chronisch ziek geboren en straks als chronisch ziek stervende medeburger van u gigantisch onfatsoenlijk benaderd en behandeld als dit noclaimstelsel inderdaad uitgevoerd zal gaan worden. Het uitgangspunt van dit idee kan niet anders worden opgevat dan dat wij er zelf mede verantwoordelijk voor zijn dat we chronisch ziek of gehandicapt zijn. Waarom ik dat zo zie? No claim betekent geen schade. De bofkont die gezond geboren is declareert geen schade en wordt daarvoor beloond! Goed gedaan, jongens, jullie zijn gezond! Dit is sowieso discriminerend. Maar verder.... zijn wij te behandelen als auto's die casco-schade hebben opgelopen? Hebben wij de schade dan ook nog eens opgelopen door ons eigen toedoen? Er wordt n.l. ook op de website van het ministerie van VWS voortdurend gehamerd op de eigen verantwoordelijkheid. Vindt deze coalitie het mijn eigen verantwoordelijkheid dat ik geboren met Cystic Fibrosis? Moet ik de coalitie mijn excuses gaan aanbieden voor het hebben deze levensbedreigende aandoening?

De rationele reactie: op de website van het Ministerie van VWS wordt betoogd (letterlijk) dat dit geen verzwaring betekent van de lasten van chronisch zieken en gehandicapten, immers zij betalen niet meer kosten dan voorheen, maar krijgen minder terug dan gezonden. Die redenering klopt niet: we betalen allemaal meer (premieverhoging) alleen de gezonden krijgen een deel daarvan weer terug, dus netto betalen ze minder dan de zieken, dus betalen wij, chronisch zieken ten eerste meer dan de gezonden en ten tweede meer dan vóór die premieverhoging. Ja toch?

Ook staat er dat het niet moet worden opgevat als beloning van de gezonden. Nee? Hoe dan wel? Wij zieken moeten al geprikkeld worden tot werken (nWAO), volgens deze regering, maar moeten we nu ook nog verlokt worden tot niet-ziek zijn door financiële beloningen in het vooruitzicht te stellen??? Denken jullie dat ik deze ziekte voor mijn plezier heb?
Succes in het debat!

Met vriendelijke groet,
Elly van Es (46 jaar), Enkhuizen

P.S. Nee, ik stem geen CDA, maar de partij waar ik lid van ben zal dit stelsel ook niet steunen, dus die hoef ik het niet uit te leggen

© NCFS, Dr. A. Schweitzerweg 3, 3744 MG Baarn telefoon 035 - 64 79 257, fax 035 - 64 79 489, e-mail info@ncfs.nl