Socialistische Partij

Hou de No Claim-regeling uit het ziekenfonds! Een mens is toch geen auto?

Motie van wantrouwen tegen De Geus

14-10-2004 * De SP heeft samen met PvdA en GroenLinks tijdens het debat over het minimumloon een motie van wantrouwen ingediend tegen minister De Geus van Sociale Zaken. De CDA-minister had tijdens het debat kansen genoeg om een drastische verlaging van het minimumloon af te wijzen, maar liet de mogelijkheid liever boven de markt hangen. Het was de zoveelste keer dat De Geus met zijn opstelling de verhoudingen met de vakbeweging verslechterde.

Coalitiepartijen CDA, VVD en D66 zullen de motie niet steunen en de kans is klein dat De Geus het licht ziet en uit zichzelf opstapt. Zijn toch al ernstig aangetaste geloofwaardigheid heeft echter wederom een flinke deuk opgelopen door zijn weigering om afstand te doen van de coalitieplannen die donderdag werden gepresenteerd. Volgens de regeringspartijen moeten langdurig werklozen onder het minimumloon aan de slag gaan. De Geus nam daar vanmiddag in de media afstand van, maar riep de partijen vanavond toch met "een volwaardig plan" te komen.

Of het nu ging over de koppeling tussen de hoogte van de uitkeringen en de gemiddelde loonstijging, of om de ingrepen in de WAO: steeds draait en keert De Geus en breekt hij uiteindelijk zijn woord, concludeerden de drie linkse oppositiepartijen. Met een gezamenlijke motie gaven zij de minister duidelijk te kennen dat hij, wat hen betreft, helemaal heeft afgedaan en maar beter kan opstappen.