Ingezonden persbericht


Ubizen levert beveiligingscertificaten voor digitale tachografen in België

Ubizen OnlineGuardian Certificate Management ingezet tegen fraude

Mijdrecht, 15 oktober 2004 - Ubizen (Euronext: UBIB), de wereldwijd toonaangevende leverancier van Managed Security Solutions (MSS), gaat een belangrijk deel verzorgen van een project om het Belgisch Instituut voor Wegtransport (IWT-ITR) de komende tien jaar te voorzien van smartcards voor alle digitale tachografen. De digitale tachograaf is een controleapparaat voor het vastleggen van activiteiten van beroepschauffeurs, zoals rij- en rusttijden.

De Europese Commissie heeft besloten om het gebruik van digitale tachografen in alle EU-lidstaten verplicht te stellen. Daarmee wil de Commissie de veiligheid op de wegen verbeteren en uniforme concurrentievoorwaarden scheppen voor het Europese goederen- en passagiersvervoer. Alle lidstaten moeten per 5 mei 2005 een oplossing geïmplementeerd hebben die per 5 augustus 2005 volledig operationeel moet zijn.

De succesvolle implementatie van digitale tachografen is afhankelijk van een aantal kritische factoren zoals de beschikbaarheid van geschikte technologie, hoogwaardig beveiligingsbeheer en fysieke beveiliging. Maar door de krappe deadline om te voldoen aan de Europese regelgeving is een complete, hoogwaardige, soepele en snelle implementatie minstens zo belangrijk. Om aan alle eisen te voldoen, heeft het Belgisch Instituut voor Wegtransport een bedrijvenconsortium ingeschakeld bestaande uit Giesecke & Devrient, Unisys België en Ubizen. Deze bedrijven zijn geselecteerd op basis van hun diepgaande kennis en bewezen expertise met respectievelijk smartcards, integratie en ICT-beveiliging.

"De invoering van de digitale tachograaf met digitale certificaten verkleint de kans op fraude en maakt de handhaving van chauffeursactiviteiten efficiënter en effectiever", zegt Stijn Bijnens, Chief Executive Officer van Ubizen. "Maar, zoals in vele projecten, is de invoering van certificaten meestal complex en behelst dit veel meer dan alleen technische issues. Handhaving en controle van heldere procedures en beleid zijn even noodzakelijk. Bovendien vereist dit gespecialiseerd personeel. Ubizen levert een kosteneffectieve managed certificate-oplossing voor tachografen waardoor lidstaten binnen de door Europa vooropgestelde termijnen hun verplichtingen kunnen nakomen."

Digitale certificaten zijn algemeen erkend als de beste manier om elektronische communicatie te beveiligen als het gaat om authenticatie, integriteitsbewaking, vertrouwelijkheid en onweerlegbaarheid. Om digitale certificaten te creëren, is een Public Key Infrastructure (PKI) vereist. Uit een PKI volgen de middelen en procedures om certificaten aan identiteiten te koppelen en ze zowel te beheren als te valideren.

Ubizen OnlineGuardian Certificate Management, de managed PKI-oplossing van Ubizen, produceert, valideert en beheert de levenscyclus van certificaten. Deze oplossing wordt ook gebruikt in het Belgische project voor elektronische identiteitskaarten en door het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam. De oplossing maakt deel uit van Ubizens Managed Security Services, bestaande uit 24x7 proactief en remote beheer, monitoring en ondersteuning van ICT security-technologieën.

Ubizen
Ubizen is de toonaangevende leverancier van Managed Security Solutions voor wereldwijd opererende organisaties. Bedrijven vertrouwen op Ubizen OnlineGuardian voor het 24x7 beheren, monitoren en ondersteunen van beveiligingscomponenten. Het Professional Services Team is een aanvulling op Ubizen OnlineGuardian managed services en ondersteunt bedrijven bij het plannen en implementeren van beveiligingsbeleid en -infrastructuren. Daarnaast ontwikkelt Ubizen innovatieve oplossingen voor de beveiliging van applicaties. Ubizen is onderdeel van het grootste private informatiebeveiligingsbedrijf Cybertrust.

Ingezonden persbericht