Gemeente Maastricht

Hoge Brug Maastricht wint Staalprijs 2004

De Hoge Brug / Hoeg Brögk in Maastricht heeft de Nationale Staalprijs 2004 gewonnen. De prijs is vandaag uitgereikt, tijdens de Staalbouwdag in Ede, in aanwezigheid van wethouder Mirjam Depondt (Stadsontwikkeling). De Hoge Brug was een van de drie genomineerde projecten uit veertig inzendingen. De prijs is een initiatief van de stichting Bouwen met Staal. Wethouder Depondt: Dit is een prijs om trots op te zijn. Het ontwerp en de constructie van de brug waren gedurfd, dus dit is een mooie waardering voor de architect, de bouwers en de opdrachtgevers.

De Hoge Brug is aangelegd en in gebruik genomen in 2003. De voetgangers- en fietsersbrug verbindt de stadswijk Céramique met de binnenstad en vormt samen met de Sint Servaasbrug een parcours tussen de oost- en westoever van de Maas. Inmiddels is de brug een niet meer weg te denken schakel geworden in de routes door de stad. Esthetisch is de brug een opvallende blikvanger die harmonieert met de moderne bouw van Céramique en een boeiend contrast vormt met de historische bouwwerken van de binnenstad.

Architectuur en constructie
De brug heeft geen pijlers in de Maas. Voor de overspanning van 164 meter is gekozen voor een zogenoemde `boog-tui'-constructie. Bij een normale stand van de Maas hangt de brug circa 10 meter boven het water. Tussen het hoogste punt van de stalen boog en het brugdek zit 16 meter. Het brugdek is 7,2 meter breed en ingericht voor langzaam verkeer in twee richtingen.
De Hoge Brug is ontworpen door René Greisch (/-2000) uit Luik. Deze architect-constructeur en zijn bureau hebben in de regio Luik-Maastricht, maar ook in het buitenland, meer bruggen op hun naam staan. Tussen Maastricht en Luik bestaat het recente oeuvre uit acht boog- en tuibruggen over het Albertkanaal en de Maas; in Frankrijk uit verschillende TGV-viaducten en uit de buitengewone 2500 meter lange tuibrug in Milau.
De aannemers die de bouw van de brug hebben uitgevoerd zijn: Van Hattum en Blankevoort, Van Splunder Funderingstechniek, Hollandia en Van Kan/Jongen.

Plan Céramique
De aanleg van een brug tussen Céramique en de binnenstad is in 1988 opgenomen in het masterplan voor de woon- en kantorenwijk Céramique. In de stedenbouwkundige visie van de supervisor van het Céramiqueproject, Jo Coenen, heeft de brug tot taak "het tot stand brengen van een verbindende schakel tussen de verschillende stadsdelen, waardoor een harmonische en kwalitatieve uitbreiding van de stad Maastricht zal worden bevorderd".
ABP Vermogensbeheer is als grondexploitant van Céramique opdrachtgever voor de aanleg van de brug; in het Beleidsteam Céramique hebben ABP en de Gemeente Maastricht gezamenlijk de regie gevoerd over het Céramiquepoject en de aanleg van de brug.

Inlichtingen bij: H. Maassen, Randwycksingel 22Postbus 1992, 6201 BZ MaastrichtTel. (043) 350 42 00Fax (043) 350 43 10 Telefoon: (043) 350 4201 / 06-52497959
E-mail: hugo.maassen@maastricht.nl
Bouwen met Staal is een kennisorganisatie die alle partijen in de bouw faciliteert bij het toepassen van staal.

Meer informatie vindt u op: www.bouwenmetstaal.nl en www.nationalestaalbouwdag.nl