Politie Friesland

Politieberichten van 14/10 (13.00 uur) tot 15/10 (07.00 uur)

Fryslân 15-10-2004 - Voor verdere informatie kunt u op werkdagen tussen 07.00 en 15.00 uur contact opnemen met Bureau Communicatie, telefoonnummer 0900 8844.

Workum: aanrijding met 5 gewonden
Donderdag omstreeks 14.20 uur vond op de Sudergoawei een aanrijding plaats tussen twee personenautos. Een 77-jarige man uit Workum kwam met twee passagiers vanaf de Spoardyk bij de kruising met de Sudergoawei. Hij wilde linksaf slaan. Hij stond stil, liet enkele autos voorgaan en reed toen op. Op dat moment naderde vanuit de richting Bolsward een 72-jarige vrouw uit Longerhouw met één passagier. Een aanrijding was het gevolg. Alle inzittenden (5) raakten gewond en zijn overgebracht naar het zieken huis in Sneek. De man uit Workum raakte bekneld en moet door de brandweer uit de auto geknipt worden. Hij overleed later in het ziekenhuis.

Drachten; aanrijding met letsel
Donderdag omstreeks 16.00 uur vond op de Stationsweg een aanrijding plaats tussen een personenauto en een fiets. Een 78-jarige man uit Drachten fietste over de Westersingel richting Geelgorsstraat. Bij het oversteken van de Stationsweg zag hij de auto, bestuurd door een 35-jarige man uit Drachten, over het hoofd. De auto reed over de Stationsweg in zuidelijke richting. Een aanrijding was het gevolg. De fietser raakte gewond aan het hoofd en been en is overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten.

Leeuwarden: aanhoudingen na misdragingen
Vrijdag omstreeks 02.20 uur heeft de politie twee mannen van 20 jaar uit Leeuwarden aangehouden op verdenking van het niet voldoen aan een vordering van de politie. De mannen waren een horecabedrijf uitgezet. Ze hadden daarvoor ruzie gehad. Nu ze er niet meer in mochten zouden ze die andere knapen opwachten. Om openbare orde problemen te voorkomen werd de twee mannen gevorderd te vertrekken. Ze weigerden. Nadat ze na diverse vorderingen nog niet vertrokken zijn ze aangehouden en overgebracht naar het bureau.

Drachten: aanhoudingen na openlijke geweldspleging
Vrijdagochtend heeft de politie twee mannen van 20 jaar uit Drachten aangehouden op verdenking van openlijke geweldpleging. Een getuige had gezien dat ze omstreeks 02.40 uur een ruit hadden ingeschopt van een pand aan de Noordkade. Aan de hand van het signalement konden de verdachten op de Gauke Boelensstraat achterhaald worden. Ze zijn aangehouden en ingesloten. Uit onderzoek bleek een ruit van een horecabedrijf te zijn gesneuveld. Op de etalageruiten van drie winkels werden schoen afdrukken aan getroffen. Vermoedelijk had men geprobeerd ook deze ruiten te vernielen. Eén van de verdachten is militair. Hij is overgedragen aan de kKoninklijke Marechaussee.

Terherne: aanhouding drie verdachten
Omstreeks 04.40 uur heeft de politie in Terherne drie Joegoslaven (38, 24 en 28 jaar) aangehouden op verdenking van inbraak. Een 63-jarige inwoner van Terherne hoorde omstreeks genoemd tijdstip in de buurt van zijn huis aan de Buorren een geluid, waarbij het leek alsof er iets vernield werd. Toen hij polshoogte hing nemen zag hij een auto wegrijden, waarvan hij het kenteken noteerde. De politie werd gewaarschuwd, die de auto staande hield. In de auto werd een grote hoeveelheid inbrekersgereedschap - waaronder schroevendraaiers en een breekijzer - aangetroffen, alsmede een zakje met kleingeld. De drie inzittenden werden daarop aangehouden en naar het politiebureau overgebracht. Er wordt rekening mee gehouden dat de mannen hebben ingebroken, maar daarvan heeft de politie op dit moment nog geen aangifte.

Fryslân: rijden onder invloed
De volgende bestuurders zijn betrapt op het rijden onder invloed (achtereenvolgens tijd en plaats van controle, de verdachte, uitslag ademanalyse, uren rijverbod, eventuele bijzonderheden):
donderdag 04.40 uur, Oranje Nassaulaan in Heerenveen, 55-jarige bestuurder van een personenauto uit Balk, 965 ug/l, 12 uren, rijbewijs ingevorderd;
vrijdag 04.25 uur, Harste in Sneek, 18-jarige bestuurder van een personenauto uit Iens, 260 ug/l, 1 uur;
vrijdag 01.20 uur, It Holt in Deinum, 36-jarige bestuurder van een personenauto, 365 ug/l, 3 uren;
vrijdag 01.40 uur, Dammelaan in Leeuwarden, 53-jarige bestuurder van een bromfiets uit Leeuwarden, 485 ug/l, 5 uren;
vrijdag 01.50 uur, Broeklaan in Wouterswoude, 37-jarige bestuurder van een bestelauto, 345 ug/l, 2 uren.
Naast de rijverboden en invorderingen wordt tegen deze bestuurders proces-verbaal ter zake het rijden onder invloed opgemaakt.