Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

De weg is vrij voor een Europees domein .eu :
EURid tekent overeenkomst met de EU commissie

Haarlem, 14 oktober 2004 - Volgens de informatiedienst http://www.dotEU.info heeft de Europese Commissie gisteren eindelijk de weg vrij gemaakt voor het nieuwe Europese domein .eu . De overeenkomst tussen de Europese commissie en de uitgevende organisatie EURid is 12 oktober in Brussel getekend.

Volgens het contract zal het nog 8 tot 9 maanden duren voor iemand een .eu domein kan registreren. De registratie start met een periode van vier maanden, waarin zowel eigenaren van merken en copyrights als autoriteiten een voorkeursbehandeling krijgen in de registratie van .eu domeinen. Zo wil de EU voorkomen dat gevestigde merken hun .eu domein verliezen aan piraterij.

Ondanks dat de overeenkomst getekend is voor de introductie van .eu , is registratie nog steeds niet mogelijk. Markus Eggensperger, advocaat bij United Domains AG, een dochteronderneming van Lycos Europe, heeft nadrukkelijk gewaarschuwd voor aanbieders van dure reserveringen. Alleen gratis reserveringen worden aangeraden, zoals bij Lycos Webhosting (www.lycoswebhosting.nl) die de kosten pas in rekening brengt als de registratie is voltooid. Een reservering is zeker aan te raden in de verwachte run op de nieuwe .eu domeinnamen.

Achtergrond van .eu domeinnamen
Een onafhankelijk overkoepelend Europees domein is geĂŻntroduceerd om weerstand te bieden tegen een duidelijk overwicht van de .com domeinnamen. Amerikaanse bedrijven zijn bijna exclusief aanwezig op het web onder het bekende .com. Tot nu toe waren Europese bedrijven gedwongen om een aparte domeinnaam voor elk land te hebben (bijv. .nl voor Nederland en .de voor Duitsland). De nieuwe .eu domeinnamen zijn bedoeld om dit concurrentie nadeel weg te nemen voor de Europeanen.



Ingezonden persbericht