Gemeente Leiden

Begroting 2005 gemeente Leiden:
"Minder geld uit Den Haag, toch sluitende begroting"

De Leidse wethouder van financiën Rogier van der Sande heeft vandaag, vrijdag 15 oktober, een sluitende ontwerpbegroting 2005 aangeboden aan Greetje van Gruting, plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad.

Wethouder Van der Sande vatte de begroting samen in twee belangrijke kenmerken: Om te beginnen is deze begroting de eerste echte Programmabegroting van Leiden, waarin helder staat omschreven wat de gemeente in 2005 en volgende jaren wil bereiken. Verder is het gelukt om een sluitende begroting te presenteren. Dit ondanks het feit dat Leiden weer minder geld krijgt van het Rijk.

Voor Leiden is deze begroting bijzonder, omdat het de eerste echte zogenoemde 'programmabegroting' is. Anders dan in het verleden wordt in 11 samenhangende onderdelen (de programma's) helder en meetbaar aangeven wat de doelen zijn, wat gedaan gaat worden om die doelen te bereiken en wat dat mag kosten. De gemeenteraad stelt zo de hoofddoelen ('de kaders') vast, waarna het College zorgt voor uitwerking en uitvoering.

Leiden krijgt ook in 2005 weer minder geld van het Rijk, maar deze financiële problemen bleken minder groot dan kort voor de zomer nog werd verwacht. Door een positief saldo van de eerder dit jaar afgeronde Taken & Efficiencydiscussie en enkele financiële meevallers bleek slechts een beperkt bedrag aan nieuwe bezuinigingen nodig om de begroting sluitend te krijgen.

Nadere informatie bij Hette Quispel, afdeling Communicatie, tel. (071) 5165008


---- --