Ingezonden persbericht


P E R S B E R I C H T

Amersfoort, 15 oktober 2004

Overbevolking op bavianeneiland in DierenPark Amersfoort

Vandaag is ophef ontstaan over het laten inslapen van bavianen in DierenPark Amersfoort. Het park heeft een overschot aan mantelbavianen en de dieren staan al drie jaar op de vraag -en aanbodlijst van de Europese Vereniging van Dierentuinen en Aquaria, tot nu toe zonder succes.

In vijf jaar tijd is de bavianenkolonie van DierenPark Amersfoort uitgegroeid van tweeënvijftig naar zeventig apen. Dat is teveel voor het huidige bavianengebied. Vooral het nachtverblijf is ongeschikt voor meer dan vijftig dieren. Andere dierentuinen kampen met hetzelfde probleem. De bavianen planten zich goed voort, en door gebrek aan ziektes, droogte en roofdieren, blijven de apen lang in leven. Verschillende Europese dierentuinen zoeken een nieuw plekje voor hun overschot aan bavianen.

Sterilisatie

Sinds het jaar 2000 heeft DierenPark Amersfoort mantelbavianen in de collectie. De dieren zijn afkomstig van Noorder Dierenpark in Emmen en maken deel uit van het themagebied de Stad der Oudheid. Om een explosieve groei van de populatie tegen te gaan krijgen sommige bavianenvrouwtjes in DierenPark Amersfoort anticonceptie of worden ze gesteriliseerd. Het park vindt het echter dieronvriendelijk en onnatuurlijk om dit bij alle vrouwtjes te doen. Jonge dieren maken een belangrijk deel uit van een bavianengemeenschap. Bovendien worden vrouwtjes die geen jongen krijgen verstoten uit de groep en worden gesteriliseerde vrouwtjes jaloers op vrouwtjes die wél een baby hebben. Tot slot leidt sterilisatie en anticonceptie soms tot gezondheidsproblemen. Sterilisatie van de dieren is daarom niet de beste oplossing. Een tweede oplossing is om de bavianen naar andere dierentuinen te verplaatsen. In de 280 dierentuinen die zijn aangesloten bij de Europese Vereniging van Dierentuinen (EAZA) is echter geen plaats voor de Amersfoortse bavianen. Het park is er in drie jaar tijd niet in geslaagd de dieren op te laten nemen door een collega-dierentuin.

Wat nu?

Als DierenPark Amersfoort er niet in slaagt om een nieuw onderkomen te vinden voor het teveel aan bavianen, laat het dierenpark mogelijk een aantal dieren inslapen. Dat is geen gemakkelijke beslissing omdat de verzorgers vaak een emotionele band hebben met de dieren. Op dit moment onderzoekt een onafhankelijke observant de precieze samenstelling van familiegroepjes in de bavianenkolonie, om inzicht te krijgen in de rol die ieder dier speelt in de groep. Het park zal dan besluiten of een aantal dieren uit de groep wordt gehaald om in te laten slapen. Volgens de Ethische code van de Nederlandse Vereniging van Dierentuinen (NVD) is het laten inslapen van mantelbavianen in dierentuinen onder strikte voorwaarden toegestaan. De voorwaarden betreffen de kwaliteit van leven binnen de bestaande groep en de mate waarin ruimte beschikbaar is om de dieren door andere dierentuinen op te laten nemen. DierenPark Amersfoort blijft voorlopig intensief zoeken naar oplossingen zodat het park de dieren niet hoeft in te laten slapen


---

Noot voor de redactie,