DDK EN PARTNERS

Kraamzorg Nederland 'supertrots' met tweede plaats op Europe's 50

Kraamzorg Nederland is door het toonaangevende magazine BusinessWeek uitgeroepen tot één na snelst groeiende bedrijf van Europa. Daarmee is het bedrijf uit Gouda automatisch het snelst groeiende bedrijf van Nederland, aangezien de nummer 1 op de Europe's 500, de lijst van de 500 snelst groeiende bedrijven van Europa, een Brits bedrijf is.

Kraamzorg Nederland had in 2003 een omzet van 13,5 miljoen euro, een groei van 6340 procent ten opzichte van 2000. Daarnaast groeide het aantal arbeidsplaatsen van tien fte's naar 430 fulltime plekken in 2003. Totaal heeft het bedrijf zo'n negenhonderd medewerkers in dienst.

Directeur Monique Dekker van Kraamzorg Nederland is erg trots op de verkiezing. 'Supertrots zelfs. Toen wij vier jaar geleden met Kraamzorg Nederland begonnen hadden wij dit in de verste verte niet verwacht.' Dekker weidt de explosieve groei van het bedrijf aan de formule van Kraamzorg Nederland. 'Een bevalling vraagt om diepe menselijke betrokkenheid, op die manier benaderen wij de kraamzorg ook. Daarin verschillen wij van de andere, meer traditionele, kraamzorginstellingen. Al wil ik daar gelijk aan toevoegen dat kraamzorg op zich al een heel uniek product is. In andere landen bestaat het niet eens, in België bijvoorbeeld kunnen vrouwen niet eens thuis bevallen.'

Kraamzorg Nederland is een bedrijf met 40 vestigingen door het hele land die onder hun eigen naam, maar onder de paraplu van Kraamzorg Nederland, kraamzorg leveren aan de consument. 'Onze vestigingsmanagers zijn betrokken ondernemers die twintig tot dertig professionals, één voor één kanjers, om zich heen hebben verzameld. Zij staan aankomende ouders op een professionele en persoonlijke manier bij tijdens én na de geboorte van hun kind.'

Ondanks de explosieve groei in de afgelopen jaren denkt Kraamzorg Nederland als marktleider nog verder te kunnen groeien. Het marktaandeel van de zorgaanbieder is nu zo'n acht procent, de komende jaren wordt verwacht dat dit naar vijftien procent getild kan worden. Daarnaast doet Kraamzorg Nederland al veel aan (schriftelijke) voorlichting en vervult een adviserende functie, een rol die de komende jaren ook verder uitgebreid zal worden.

In december krijgt de tweekoppige directie, naast Dekker wordt het bedrijf geleid door Paul Cornelissen, door BusinessWeek de bijbehorende prijs overhandigd. Intern is vrijdag de toppositie al kleinschalig gevierd. 'Als voorproefje op het grote feest dat nog komt. En zoals dat hoort in ons vak, waren door ook beschuit met muisjes bij', besluit Dekker.

---


----