Provincie Noord-Holland

Interregionaal Coördinatieplan Noordzeekanaal
Afgelopen vrijdag 15 oktober heeft op het Forteiland in IJmuiden een bijeenkomst plaats gevonden naar aanleiding van de ondertekening van het Interregionaal Coördinatieplan Noordzeekanaal. Dit plan is totstandgekomen door intensieve samenwerking van de partners, die betrokken zijn bij de veiligheid op en om het Noordzeekanaal.

Het plan tracht de coördinatie van de hulpverlening (regiogrensoverschrijdend) in en om het kanaal in brede zin te regelen zonder dat er met regio- of gemeentegrenzen rekening wordt gehouden. Het is daarbij niet de bedoeling de werkwijzen van de regios te veranderen, doch slechts aan te vullen.

In het plan is geregeld dat in geval van calamiteiten om en nabij het Noordzeekanaal die (mogelijke) bovenregionale effecten hebben, de coördinatie van de rampenbestrijdingsorganisatie in handen wordt gelegd van de burgemeester van Amsterdam. Dit gebeurt met behoud van het wettelijk geregelde opperbevel van de betrokken burgemeesters. De afstemming van de regionale activiteiten vindt plaats vanuit het Interregionaal Coördinatie Centrum gelegen onder het stadhuis van Amsterdam.

Tijdens de bijeenkomst zijn afspraken gemaakt over de bestuurlijke structuur tijdens Sail 2005 in het kader van de openbare orde en veiligheid en de rampenbestrijding. Ook is besloten dat er nog vóór Sail 2005 een rampenoefening wordt gehouden op basis van het interregionale coördinatieplan.
Raymond Fillet 19 oktober 2004