Ingezonden persbericht


Reactie op Beleidsnota Biologische Landbouw van LNV:

Veerman geeft positief signaal aan biologische landbouw

Biologica is in hoofdlijnen positief over de nieuwe nota van Minister Veerman voor stimulering van de biologische landbouw. De nota is een expliciete erkenning voor de biologische landbouw zowel als meest duurzame landbouwvorm en als voortrekker voor de verduurzaming van de hele landbouw. Het is ook goed nieuws dat de regering vasthoudt aan haar doelstelling van 10% biologisch areaal in 2010 (nu 2,1). Biologica is kritisch over het langzame verloop van de noodzakelijke hervorming van ons landbouwbeleid al geeft Veerman wel een goed signaal af door te willen betalen voor groene diensten van biologische boeren.

In hoeverre de in te zetten beleids- en financiële instrumenten van totaal 60,9 miljoen Euro in drie jaar uit de nota voldoende zijn om de doelstelling te benaderen, zal afhangen van exacte invulling van de gelden en anderzijds externe factoren. Opvallend en positief is de grote aandacht voor kennisontwikkeling en het verhogen van de betrokkenheid van de sector hierbij via de adviescommissie kennis van Biologica. Op onderzoeksgebied is het van groot belang dat middels de beschikbare gelden ook onderzoek over effecten van biologische voeding op gezondheid wordt mogelijk gemaakt. Voor die gezondheidsvoordelen zijn tal van aanwijzingen, maar verdere onderbouwing van deze claims is noodzakelijk. Hiermee ontstaan naar de consument betere mogelijkheden om de prijsdrempel te slechten.

Voor de invulling van de publiekscampagne die LNV wil voortzetten is volgens Biologica een duidelijker profilering vereist om de meerwaarde van biologische producten onder de aandacht te brengen. Dit vraagt lef van de overheid en andere betrokkenen om zich binnen de Taskforce Marktontwikkeling en in lijn met deze nota voluit uit te durven uitspreken over de voordelen van biologische voeding. Wat betreft externe factoren speelt de prijzenoorlog een negatieve rol. Hierdoor is de aandacht voor de kwaliteit van voeding op de achtergrond geraakt. Als deze ontwikkeling in de supermarkten doorzet, zal dit de groei van de biologische landbouw zeker bemoeilijken, ondanks de beschikbare financiele middelen om supermarkten en natuurvoedingswinkels te ondersteunen bij de uitbouw van het biologisch assortiment. Positief is dat maatschappelijke organisaties zich actiever willen bezig houden met stimulering van de biologische landbouw. Biologica zal dit proces samen met Stichting Natuur en Milieu onder de noemer Nederland gaat biologisch verder vorm geven.

Biologica lobbyt samen met de maatschappelijke organisaties al jaren voor hervorming van ons landbouwbeleid zoals ook recent in de nota De verduurzaming van de boodschappentas . Kortweg: duurzaamheid moet worden beloond en de vervuiler moet betalen. De LNV nota neemt dat deels over en spreekt van ímperfectie van het functioneren van de markt, waar de negatieve effecten van de gangbare landbouw nog onvoldoende in de prijs zijn verdisconteerd Dat is een zeer belangrijk aanknopingspunt waar de minister ook voorzichtig enkele consequenties aan heeft verbonden. Biologische boeren kunnen vanaf 2006 subsidie krijgen voor hun groene diensten (de biologische landbouw levert bijdrage aan schoon drinkwater, biodiversiteit, hogere landschapswaarden, dierenwelzijn etc.) De bedragen zijn hier met 4 miljoen Euro nog wel zeer beperkt. Biologica ziet de hervorming van ons landbouwsysteem uiteindelijk als het belangrijkste instrument om de vereiste groei te bereiken.

Einde persbericht

Meer info voor de pers:

Biologica, Bert van Ruitenbeek en Annelijn Steenbruggen, tel. 030-2339970 (kantooruren); of: 06-20731016

Biologica is de beleids- en promotieorganisatie voor biologische landbouw en voeding; www.platformbiologica.nl.