Politie Friesland

Politieberichten van 15/10 (13.00 uur) t/m 16/10 (13.00 uur)

Fryslân 16-10-2004 - Voor verdere informatie kunt u op werkdagen tussen 07.00 en 15.00 uur contact opnemen met Bureau Communicatie, telefoonnummer 0900 8844.

Heerenveen: insluiping kantoor
Vrijdag omstreeks 11.45 uur heeft een insluiping plaats gevonden in een kantoorpand aan de Burgemeester Falkenaweg. Een 62-jarige man uit Sint Johannesga deed hiervan aangifte. Twee mannen liepen in een onbewaakt moment et pand binnen en wisten een enveloppe met geld weg te nemen. Getuigen zagen de verdachten en gingen erachteraan. Ze raakten ze helaas kwijt. Het gaat om twee mannen met Noord-Afrikaans uiterlijk, circa 25-30 jaar, 1,70 m lang, de eerste met een normaal postuur en zwart achterovergekamd haar met gel, de tweede met een tenger postuur, zwart onverzorgd haar en een vieze langharige baard.

Wymbritseradiel: actie Jiskefet
Vrijdag zijn in het kader van de Actie Jiskefet 23 valcontainers onderzocht van 16 bedrijven in de gemeente Wymbritseradiel op de aanwezigheid van gevaarlijk afval. Het aantal overtredingen bleek behoorlijk. Slechts 5 bedrijven hadden alles netjes voor elkaar. Bij 6 bedrijven werden zeer lichte verontreinigingen aangetroffen. Zij kwam er af met een waarschuwing. Tegen 5 bedrijven wordt proces-verbaal opgemaakt. Er werden resten van onder andere kit, olie, verf, bitumen, reinigingsmiddelen en Tl-buizen aangetroffen.

Bantega: aanhouding na mishandeling
Vrijdag omstreeks 23.30 uur is een 21-jarige man uit Lemmer aangehouden op verdenking van mishandeling. De man zou in een horecagelegenheid betrokken zijn geweest bij een ruzie waarbij klappen waren gevallen. Daarna was hij er door een medewerker uitgezet. De verdachte was het daar niet mee eens en gaf de medewerker, een 53-jarige man uit Bantega, tot driemaal toe een klap. De verdachte werd aangehouden en voor nader onderzoek ingesloten.

Oldeholtpade: eenzijdig ongeval met letsel
Vrijdag omstreeks 20.30 uur is een 35-jarige man uit Huissen gewond geraakt bij een eenzijdig ongeval op de A32. De man reed met zijn personenauto vanaf Zwolle richting Heerenveen. Door een
onoplettendheid zag hij plotseling dat hij een voorligger tot op zeer korte afstand was genaderd. Hij schrok en stuurde krachtig naar links. Ondanks remmen kon hij niet meer voorkomen dat hij tegen de vangrail aan kwam. Vervolgens ging de auto over de kop. De brandweer knipte het dak van de auto waarna de bestuurder met onbekend letsel kon worden overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen. De rijbaan is in verband met de ravage afgesloten geweest tot 22.10 uur.

Ureterp: aanhoudingen na openlijke geweldpleging
Zaterdag omstreeks 01.45 uur zijn 6 knapen aangehouden op verdenking van openlijke geweldpleging. Eden getuige meldde de vernieling van een verkeersbord op de Weibuorren. Ter plaatse werd groep aangetroffen. Het ging om 5 mannen uit Ureterp van 19 tot 21 jaar en een 21-jarige man uit Drachten. Ze zijn voor nader onderzoek ingesloten.

Sneek: aanhouding na rammen van horecabedrijf
Zaterdag omstreeks 02.45 uur heeft de politie een 42-jareige vrouw uit Sneek aangehouden op verdenking van poging doodslag en het riijden onder invloed. De vrouw was enkele minuten daarvoor met een auto tot driemaal toe ingereden op de voordeur van een horecabedrijf aan de Kleine Kerkstraat in Sneek, terwijl er iemand achter de deur stond. Wat de aanleiding daarvoor was is niet bekend. De bestuurster werd ter plaatse aangehouden. Ze bleek ook onder invloed. Aan het bureau blies ze 1060 ug/l. Haar rijbewijs werd ingevorderd. De verdachte is voor nader onderzoek ingesloten.

Leeuwarden: ramkraak
Zaterdag omstreeks 05.00 uur is ingebroken in een winkel aan de Coopmanstraat. Met de achterkant van een kleine rode auto werd de glazen pui geramd. Het is niet bekend of de daders binnen zijn geweest en of er iets verdwenen is. De politie was snel ter plaatse. Mogelijk zijn de daders hierdoor gestoord. Een 48-jarige man uit Leeuwarden deed aangifte.

Heerenveen: mishandeling in horecabedrijf
Zaterdag omstreeks 03.00 uur zijn twee mannen uit Heerenveen van 30 en 37 jaar mishandeld in een horecabedrijf aan de Vleesmarkt. Ze hadden in het bedrijf ruzie gekregen met een groep onbekenden. Daarbij had de 30-jarige klappen gekregen en de 37-jarige had een bierglas in het gezicht geduwd gekregen. De laatste moest naar het ziekenhuis voor behandeling. Na het hechten van de verwonding kon hij weer naar huis. De politie is een onderzoek naar de daders gestart.

Harkema: inbraak winkel
zaterdag omstreeks 04.00 uur is ingebroken in een winkel aan de Warmoltsstrjitte. Men was binnengekomen na het ingooien van een ruit met een trottoirtegel. Binnen werd een rolluik opengebroken. Er is vermoedelijk niets gestolen. Namen de winkel deed een 31-jarige man uit Burgum aangifte. Door de politie wordt een technische en een buurtonderzoek ingesteld.

Dokkum: inbraak woning
In de nacht van vrijdag op zaterdag is ingebroken in een woning aan De Woudhorne. Men kwam binnen na het vernielen van de vergrendeling van een uitzetraam. Uit de woning werden autosleutels gestolen. Vanaf de oprit werd hiermee een auto weggenomen. Het betreft een blauwe BMW 318D, kenteken 75-NF-DS. De 50-jarige bewoner deed aangifte.

Dokkum: diefstal motorfiets
Tussen woensdagavond en vrijdagochtend is vanuit een garagebox aan de Mearsloatswal een motorfiets gestolen. Het betreft een zwartrode Suzuki GSX550ES, kenteken MH-49-LK. De garagebox werd met vermoedelijk een koevoet opengebroken. De eigenaar, een 20-jarige inwoner van Dokkum, deed aangifte.

Sneek diefstal bestelbus
In de nacht van vrijdag op zaterdag is vanaf de Furmerusstraat een bestelauto gestolen. Het gaat om een witte VW LT 35ED, blauwe bies, kenteken VR-24-HX. De auto stond op de parkeerplaats bij de blauwe flat. De eigenaar, een 28-jarige man uit Sneek, deed aanifte.

Leeuwarden: 21 bestuurders met drank tijdens controle
Vrijdagavond en nacht is in en om het centrum van Leeuwarden een alcoholcontrole gehouden door 20 politiemensen. In totaal werden 1289 bestuurders gecontroleerd. Tegen 16 bestuurders wordt proces-verbaal opgemaakt voor het rijden onder invloed omdat ze aan het bureau teveel bliezen. Vier van hen hadden zoveel gedronken dat ze direct hun rijbewijs moesten inleveren. De hoogste was 805 ug/l.
Daarnaast werden elders in de provincie ook nog vijf bestuurders betrapt op het rijden onder invloed. Dat was in Burgum, Damwoude, Surhuisterveen, Heerenveen en Akkrum. Hier werd twee keer het rijbewijs ingevorderd.
De hoogste was 805 ug/l. (zie ook poging doodslag Sneek)