Nieuw-Vlaamse Alliantie


Brepoels vraagt EP-voorzitter Borrell op te treden na aanhouding echtgenoot Leyla Zana (16/10/04)

Europees parlementslid Frieda Brepoels (N-VA) verstuurde vandaag een dringend e-postbericht naar Josep Borrell, de voorzitter van het Europees Parlement:

Geachte Heer Voorzitter,
Afgelopen donderdag hebben wij in de plenaire vergadering van het Europees parlement een officiële ceremonie meegemaakt ter ere van Leyla Zana. Zij heeft ons in zeer bemoedigende woorden toegesproken over samenwerking tussen volkeren, over vrede, na alles wat zij heeft meegemaakt in de Turkse gevangenis. Verschillende fracties hebben haar ontvangen en kregen de gelegenheid met haar van gedachten te wisselen. Ik heb haar ook vragen gesteld over de situatie van de Koerden en haar visie over een grotere autonomie voor de Koerden in Turkije.
Deze morgen verneem ik via de pers dat haar echtgenoot werd opgepakt op het ogenblik dat zij samen arriveerden op de luchthaven in Istanboel. De Turkse pers meldt hierover enkel dat de Turkse autoriteiten hem wilden ondervragen over zaken uit de periode dat hij burgemeester was in Diyarbakir, nu meer dan tien jaar geleden. Hij zou heel de nacht doorgebracht hebben in een commissariaat op de luchthaven om dan 's morgens overgebracht te worden naar de politie in Istanboel. Over zijn lot op dit ogenblik is niets meer bekend. Ik kan dit niet anders opvatten als een regelrechte provocatie tegenover iedereen die bezorgd is over en begaan met mensenrechten. Dit is tevens onaanvaardbaar vermits het zeker in verband staat met het optreden van zijn echtgenote Leyla Zana in het Europees parlement deze week.
Om die reden verzoek ik u dringend contact op te nemen met de eerste minister van Turkije en hem een ernstige toelichting en uitleg hierover te vragen. Dit koppel heeft immers al meer dan genoeg geleden.
Met de meeste achting,
Frieda Brepoels,
Europees parlementslid

Brepoels vernam inmiddels ook dat afgelopen donderdag tegen Eren Keskin, de voorzitter van de mensenrechtenorganisatie IHD Istanbul (Human Rights Association), een arrestatiebevel werd uitgesproken door een Turkse rechtbank omdat zij niet verscheen op de zitting. De beschuldiging luidt: belediging aan het adres van de militaire overheid wegens uitspraken tijdens een vrouwenrechtenconferentie in Keulen in 2002. Frieda Brepoels ontmoette Eren Eskin in december 2001 in Istanbul tijdens een parlementaire missie om de bloedige militaire inval in de Turkse gevangenissen te onderzoeken. Ook in de nieuwe strafwet, die enkele weken geleden werd goedgekeurd door het Turkse parlement blijft dit type belediging behouden als misdaad.
In het licht van het vooruitgangsrapport dat afgelopen week werd voorgesteld door de Europese Commissie in het kader van het mogelijk opstarten van toetredingsonderhandelingen, ogen beide acties niet erg fraai. Erger nog, ze geven eens te meer aan dat gewijzigde wetten op papier geen garantie zijn voor een andere aanpak op het terrein. Frieda Brepoels zal de Europese Commissie hierop blijven wijzen: Het is niet langer tolereerbaar dat mensen die opkomen voor de rechten van medeburgers, op een dergelijke wijze aangepakt worden en zelfs van hun vrijheid beroofd worden.

Auteur:
N-VA
Frieda Brepoels, Europees parlementslid en covoorzitter N-VA

Meer informatie:
Telefoon: 02/219 49 30
Fax: 02/217 35 10