Socialistische Partij


Invoering marktwerking zorg moet van de baan

16-10-2004 * Bij de begrotingsbehandeling van Volksgezondheid zal de SP voorstellen de marktwerking bij de ziekenhuizen niet per 1 januari in te voeren. Vanmorgen werd bekend dat de particuliere ziektekostenpolis door de regeringsplannen ongeveer 10% duurder zal worden. SP-Kamerlid Agnes Kant: "Het zal toch ook deze minister tot nadenken moeten stemmen dat, als gevolg van meer marktwerking, de prijzen gaan stijgen."

Agnes Kant De stijgende kosten slaan neer in de particuliere premies. Dat kan de minister voorkomen door pas op de plaats met zijn plannen. Kant: "Doet hij dat niet, zullen uiteindelijk ook ziekenfondspatiƫnten gedupeerd worden. De kosten stijgen en omdat het zorgbudget van dit kabinet niet mee mag stijgen, zullen de ziekenfondspremies verder stijgen of het ziekenfondspakket zal verder uitgekleed worden."

Behalve een duurdere ziektekostenpolis, zal de invoering marktwerking, gepaard met de invoering van de zogenaamde Diagnose Behandel Centrales (DBC's) leiden tot een enorme extra bureaucratie.