Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Amsterdam, 29 juni 2004

Nederlandse operaproducent gevraagd om Carmen te
presenteren als openingsevenement van het 6e China Shanghai International Arts Festival, in oktober 2004

De Nederlandse producent Companions Opera is door het China Shanghai International Arts Festival gevraagd de 6e editie van het festival in oktober te openen. Op 16 oktober 2004 zal het Shanghai Stadium het toneel zijn voor de grootschalige operaproductie Carmen.
Na Aida in 2000, is dit de tweede keer dat het festival een grootschalige operaproductie brengt, maar het is de eerste keer dat deze verzorgd wordt door een niet-Chinese producent. De lokale promotor, de Shanghai Cultural Exchange Office, verwacht dat alle 50.000 plaatsen verkocht zullen worden; het is de eerste keer is dat er zo'n groot `in-the-round stadion-evenement'in China zal plaatsvinden. De prijzen voor kaartjes variëren van 150 RMB tot 1800 RMB.
Er zullen speciale reisarrangementen worden aangeboden voor bezoekers van buiten China.

Companions Opera
Companions Opera is gespecialiseerd in het produceren van grootschalige opera's in arena's en stadions.
Onder leiding van producent Peter Kroone, zijn er sinds 1991 negen verschillende operaproducties geproduceerd in Nederland en worden sinds 1993 in verschillende Europese steden opgevoerd.
Deze producties worden met veel enthousiasme door publiek en pers ontvangen. De critici zijn zonder uitzondering lovend, mede doordat met deze vorm van produceren vele duizenden nieuwe bezoekers in staat worden gesteld de opera te ervaren, zonder dat er concessies worden gedaan aan de artistieke waarden.

Companions Opera zal haar stadionproductie uit 2003 aanpassen aan de olympische omvang van het Shanghai Stadium. De internationale cast, de honderden figuranten, dieren, de speciale effecten, het vuurwerk, de lichtshow en het uitgekiende surround-soundsysteem maken deze productie een unieke belevenis, van een niveau dat het Shanghainese publiek nooit eerder heeft ervaren.

CARMEN, Stadion Shanghai, China, 16 oktober 2004
Shanghai heeft al lange tijd de reputatie een smeltkroes voor de kunsten te zijn. Sinds de hervorming en opening van Shanghai, is elk jaar met succes het China Shanghai International Arts Festival gehouden, en floreert de Shanghainese culturele markt. Mensen die in Shanghai wonen en werken, krijgen een overvloed aan kunst voorgeschoteld, die hun liefde hiervoor verder ontwikkelt. Als openingsshow van het 6e China Shanghai International Arts Festival, komt CARMEN op het juiste moment en op de juiste plaats. De plaatselijke co-promotors, het Shanghai International Arts Festival en het Shanghai Cultural Exchange Agency (SCEA), zullen dit jaar CARMEN presenteren als openingsevenement van het festival, waarmee zij het belang onderstrepen van deze productie in het programma van dit jaar.
For more information contact Companions Opera, Peter Kroone ­ producer / managing director Telephone +31 (0)20 530 47 20 ­ Email peter.kroone@companions.nl Sarphatikade 12, NL-1017 WV Amsterdam, The Netherlands, www.companions.nl

De CARMEN-productie zal tot stand worden gebracht met steun van de plaatselijke kunstwereld. Met uitzondering van de solisten en de dirigent, zijn alle acteurs en musici uit Shanghai afkomstig. Aan de productie wordt een bijdrage geleverd door het Shanghai Philharmonic Orchestra, het Shanghai Conservatory Youth Choir en het Zhou Xiaoyan International Opera Center Choir, het Shanghai Children's Radio Chorus en meer dan 800 acteurs, allemaal met een theaterachtergrond.
Licht en geluid worden door Chinese bedrijven verzorgd en de complete set, rekwisieten en kostuums zullen in Shanghai worden geproduceerd.

Kaarten
Eén voorstelling staat gepland op zaterdag 16 oktober 2004. De voorstelling begint om 19.15 uur, de pre-show start om 18.15 uur. De prijzen voor kaarten variëren van 150 RMB tot 1800 RMB. Tevens zijn er speciale VIP-arrangementen verkrijgbaar.

De kaartverkoop begint op 10 juli a.s.
Voor meer informatie en kaartverkoop kunt u, vanuit China, contact opnemen met een van de volgende nummers: ticket hotline (021) 642 666 66 /(021) 621 724 26 of een van de volgende (gratis) nummers: (021) 529 211 34 / (021) 587 745 68 of (021) 800 820 8911.

Woont u buiten China of wilt u meer informatie over de speciale VIP arrangementen, kies dan +86 21 643 766 19 of +86 21 643 769 59, of kijk op de Carmen-website www.carmen.com.cn (vanaf 10 juli a.s.)

Bijlagen bij persbericht:
Bijlage I Factsheet Carmen
Bijlage II China Shanghai International Arts Festival Shanghai Cultural Exchange Office
Bijlage III Companions Opera
For more information contact Companions Opera, Peter Kroone ­ producer / managing director Telephone +31 (0)20 530 47 20 ­ Email peter.kroone@companions.nl Sarphatikade 12, NL-1017 WV Amsterdam, The Netherlands, www.companions.nl

FACTSHEET

Shanghai Stadium

Opera in three acts
Composer Georges Bizet
Libretto Henri Meilhac & Ludovic Halévy After the novelle from Prosper Mérimé World premiere March 3rd 1875, Théatre de L'Opera Comique, Paris First showing January 25th 1995, Ahoy'Sportpaleis, Rotterdam

Performance date Saturday October 16th 2004 In case of bad weather conditions the performance may be postponed to October 17th or 18th .

Direction Bernard Broca
Performance director Rian van Holland
Scenery / costumes Bernard Arnould
Light Designer Simon Mills
Sound Producer Stan Taal
Promoter Peiwen Zhao
Producer Peter Kroone

Orchestra Shanghai Philharmonic Orchestra Choir Shanghai Conservatory Youth Choir & Zhou Xiaoyan International Opera Center Choir Children's choir Shanghai Children's Radio Chorus Conductor Michel Sasson

Soloists
Carmen Hermine May
Don José Bojidar Nikolov
Escamillo Nikola Mijailovic
Micaela Althea-Maria Papoulia Zuniga Danilo Rigosa
Mercedes Alexandra Rivas
Frasquita Olatz Saitua
Dancairo Andrea Martin
Remendado Roberto Iuliano
Morales Martin Kronthaler

Bijlage I
---

For more information contact Companions Opera, Peter Kroone ­ producer / managing director Telephone +31 (0)20 530 47 20 ­ Email peter.kroone@companions.nl Sarphatikade 12, NL-1017 WV Amsterdam, The Netherlands, www.companions.nl

China Shanghai International Arts Festival
Als uniek internationaal kunstfestival op staatsniveau, is het China Shanghai International Arts Festival goedgekeurd door de Staatsraad van de Volksrepubliek China, en wordt het gepresenteerd door het Chinese Ministerie van Cultuur. Door de omvangrijke communicatie en samenwerking tussen Chinese en buitenlandse artiesten, fungeert het Festival als etalage voor culturen en kunsten uit alle werelddelen, en als platform voor Chinese en buitenlandse artiesten om hun talenten te tonen. Het Festival wordt geroemd als festival voor het volk, een medium voor culturele en kunstzinnige vernieuwing, een brug voor culturele communicatie, en een bakermat voor talenten. In voorgaande jaren heeft het Festival met succes een lange lijst kwaliteitsprogramma's gepresenteerd, verzorgd door prestigieuze artiesten en groepen uit verschillende landen, zoals het Mariinsky Theaterballet, het Bolshoi Ballet, het Béjart Ballet Lausanne, het Dance Theatre of Harlem, concerten van het Royal Philharmonic Orchestra, Orchestre National de France en een concert olv van Maestro Placido Domingo.

Het 6e China Shanghai International Arts Festival zal worden gehouden van 15 oktober t/m 15 november 2004.

Shanghai Cultural Exchange Agency
Het Shanghai Cultural Exchange Office (SCEA) houdt zich met name bezig met internationale kunstevenementen. SCEA is een toonaangevend kunstmanagementbedrijf in China, en daarnaast een van de eerste erkende bureaus voor culturele uitwisselingen in Shanghai, dat overzeese uitvoeringen of tentoonstellingen organiseert voor Chinese kunstgezelschappen of artiesten.

Als exclusieve internationale manager van kunstorganisaties en artiesten in Shanghai, heeft het SCEA vele wereldtournees georganiseerd om de volgende organisaties te presenteren: Shanghai Beijing Opera, Shanghai Yue Ju Troupe, Shanghai Kunqu Opera Troupe, Shanghai Symphony Orchestra, Shanghai Ballet, Shanghai Opera House, Shanghai Song & Dance Ensemble, Shanghai National Music Orchestra, Shanghai Puppet Troupe, en de Shanghai Acrobats. Tot nu toe heeft het SCEA in het kader van overzeese culturele uitwisselingen 1.257 kunstgroepen gearrangeerd met 16.617 artiesten.

Als organisator van kunstevenementen heeft het SCEA veel wereldwijd bekende organisaties en artiesten gepresenteerd, zoals het Boston Symphony Orchestra, Philadelphia Orchestra, National Royal Theater, Shanghai Quartet, Itzhak Perlman, Salvaotre Accardo, Zubin Mehta, S. Ozawa, en veel liveconcerten van superpopsterren, zoals Jacky Cheung, Sally Ye en `Grasshopper'uit Hongkong, een ABBA-concert vanuit Zweden, etc. Daarnaast heeft het SCEA met succes een Schilderijententoonstelling van Van Gogh en een Tentoonstelling van de werken van Rodin gepresenteerd. Als promotor van David Copperfields Première in Shanghai in juli 2002, brak het SCEA het record kaartverkoop in Shanghai doordat alle shows volledig uitverkocht waren. Het debuut van de Argentijnse tango-show TANGUERA in 2003 betekende dat de Zuid-Amerikaanse kunst niet langer ontbrak in het China Shanghai International Arts Festival, en ontketende een ware tango-rage bij het Shanghaise publiek.

Het SCEA heeft met succes een groot aantal internationale kunstfestivals in Shanghai georganiseerd, zoals: China Shanghai International Youth Piano Competition, China Shanghai International Ballet Competition, China Shanghai International Pantomime Festival, China Shanghai International Magic Festival, Shanghai International Jazz Concert Series, enz. Het SCEA heeft een grote bijdrage geleverd aan de bevordering van wereldwijde vriendschappen en culturele uitwisselingen. Bijlage II
---

For more information contact Companions Opera, Peter Kroone ­ producer / managing director Telephone +31 (0)20 530 47 20 ­ Email peter.kroone@companions.nl Sarphatikade 12, NL-1017 WV Amsterdam, The Netherlands, www.companions.nl

Companions Opera
Companions Opera, onder leiding van Peter Kroone, is gespecialiseerd in het produceren van opera's in arena's en stadions.
Negen verschillende operaproducties zijn sinds 1991 gerealiseerd en worden sinds 1993 in verschillende Europese steden opgevoerd.
De uitvoeringen van AIDA in de Arena AufSchalke in het Duitse Gelsenkirchen en het Stade de France in Parijs in 2001 markeerden de erkenning die Companions Opera voor haar producties ontvangt vanwege de algehele kwaliteit van haar spectaculaire producties. De AIDA-producties in Gelsenkirchen en Parijs, met in totaal 130.000 bezoekers, hebben de artistieke uitvoerbaarheid van het concept van Companions Opera aangetoond: de productie van opera's in een arena of stadion van aanzienlijke afmetingen, waarbij het publiek zich aan alle kanten rondom het toneel bevindt.

Inmiddels hebben veel meer steden Companions Opera gevraagd haar producties te komen presenteren, waaronder Bazel en Zürich in Zwitserland, Hamburg en Hannover in Duitsland, en nu dan Shanghai, terwijl er besprekingen lopen met andere Europese en Aziatische steden om de opera's de komende jaren ook naar deze markten te brengen.

Companions Opera Productions
1993 Nabucco ­ Ahoy', Rotterdam
1994 Cavalleria rusticana & Pagliacci ­ Ahoy', Rotterdam 1995 Carmen ­ Ahoy', Rotterdam
1996 Turandot ­ Ahoy', Rotterdam
1997 Jubilee Concert (highlights of opera productions) ­ Ahoy', Rotterdam Jubilee Concert ­ Sports Palace, Antwerp 1998 Aida ­ Ahoy', Rotterdam
Carmen ­ Sport Palace, Antwerp
Aida ­ Gelredome, Arnhem
1999 Cavalleria rusticana & Pagliacci ­ Ahoy', Rotterdam Cavalleria rusticana & Pagliacci ­ Sports Palace, Antwerp Carmen ­ Gelredome, Arnhem
2000 La traviata ­ Ahoy', Rotterdam
2001 Nabucco ­ Ahoy', Rotterdam
Aida ­ Arena AufSchalke, Gelsenkirchen Rigoletto ­ open air, harbour of Rotterdam Aida ­ Stade de France, Paris
La traviata ­ Olympia Park, Munich
2002 Il trovatore ­ Ahoy', Rotterdam
2003 Aida ­ St. Jakob Park Stadium, Basel Carmen ­ Arena AufSchalke, Gelsenkirchen Carmen ­ Hallenstadion, Zurich
2004 Aida ­ Color Line Arena, Hamburg
Carmen ­ Shanghai Stadium, Shanghai

Forecasted productions
2005 Aida ­ Preussag Arena, Hannover
Nabucco ­ St. Jakob Park Stadium, Basel Nabucco ­ Arena AufSchalke, Gelsenkirchen 2006 Aida ­ Mannheim Arena, Mannheim
Carmen ­ Color Line Arena, Hamburg

Bijlage III
---

For more information contact Companions Opera, Peter Kroone ­ producer / managing director Telephone +31 (0)20 530 47 20 ­ Email peter.kroone@companions.nl Sarphatikade 12, NL-1017 WV Amsterdam, The Netherlands, www.companions.nl

---- --