Koninklijke Nederlandse Schaakbond

16 oktober: NK Rapid Jeugd met extra jubileum-invitatietoernooi

Zaterdag 16 oktober organiseert de 'Stichting Bevordering Schaaksport Brabant' voor de 10e keer het 'Nederlands rapidkampioenschap voor de jeugd'. Ter gelegenheid van dit jubileum organiseert de SBSB een extra jubileum-invitatietoernooi voor alle winnaars van voorgaande edities die minimaal 20 jaar oud zijn.

Toeschouwers zijn uiteraard welkom!

Datum en plaats
16 oktober 2004
Auditorium Technische Universiteit Eindhoven
Den Dolech 2, Eindhoven

Tijd en zaal
Aanvang eerste ronde: 10.45 uur
Prijsuitreiking: 18.15 uur
Gespeeld wordt op het podium in de Blauwe Zaal van het Auditorium. Publieke tribune aanwezig.

Speelsysteem
9 ronden Zwitsers, 20 minuten p.p.p.p.
Arbiter: Mark Huizer

Meer info vindt u in deze digitale folder (PFD-bestand - 64 kB groot)
---

Bianca Muhren na 7 ronden op gedeelde eerste plaats bij EK Jeugd

Bianca Muhren is door een remise in de zevende ronde van het EK in het Turkse Ürgüp op de gedeelde eerste plaats terecht gekomen. Zij deelt deze met drie anderen. Vandaag, in de achtste ronde, kan zij met wit wellicht goede zaken doen tegen runner-up Suzana Svent.

Wouter Spoelman moest na na een nederlaag tegen Luka Paichadze een stapje terug doen. Met 5 uit 7 deelt hij met zes anderen de vijfde plaats.
Ook voor de andere Nederlanders was het geen jubeldag. Alleen Donna Schut voegde een vol punt aan haar totaal toe. Martine Middelveld, Chantal van Eijk en Robert Ris kwamen tot remise terwijl Cyriel Pex en Floris Busscher een nul moesten incasseren.

Eerdere verslagen over dit EK Jeugd:
Ronde 6: Muhren en Spoelman houden uitzicht op medailles Ronde 5: Spoelman houdt koppositie bij EK Jeugd Ronde 3 en 4: Nederlanders aan top klassement EK Jeugd Ronde 2: Nederlanders houden vaart op EK Jeugd
Ronde 1: Prachtige start Nederlandse jeugd op EK in Turkije Voorbeschouwing: Nederlandse ploeg naar EK Jeugd in Turkije
---

Nederlanders aan top klassement EK Jeugd

De derde en vierde ronde hebben onze deelnemers op het EK Jeugd in Turkije wisselende resultaten gebracht. Bianca, Robert en Wouter deden het onverminderd goed. Bianca voegde 1,5 punt aan haar totaal toe en staat nu op 3,5 uit 4. Omdat zij de afgelopen ronde aan het topbord speelde was haar partij live te volgen op internet. Datzelfde gold voor Wouter die de kijkers met 113 zetten tegen de Duitse Falko Bindrich meteen een zeeslang voorschotelde. Ook Wouter blijft met 3,5 punt aan de leiding in zijn groep.

Een halfje minder heeft Robert. In de derde ronde hield hij de nummer één in zijn categorie, Rauf Mamedov, op remise. Voor de andere Nederlanders was vooral de derde ronde even slikken: 0 uit 5! De vierde ronde gaf weer herstel te zien. In het sterke veld handhaven Cyriel en Martine zich prima op vijftig procent. Chantal, Donna en Floris moeten het voorlopig met een puntje minder doen. Op de toernooisite is alle informatie te vinden: standen, partijen, foto's, video's, etcetera.


---

Nederlanders houden vaart op EK Jeugd

Na de mooie openingsronde is ook de tweede ronde van het EK Jeugd goed verlopen voor onze jeugdige talenten. Ditmaal werd 4,5 punt uit 8 partijen verzameld. De kanshebbers op een mooie eindklassering (op papier in ieder geval) Bianca, Wouter en Robert brachten opnieuw het volle punt binnen. Dankzij haar eerste overwinning staat ook Martine in de plus. Na hun zeges van gisteren moesten Donna en Cyriel deze ronde in het stof bijten. Floris zette zijn vredelievende politiek voort met een tweede remise. Chantal wacht nog met het openen van de score.

Donna Schut (rechts) voor aanvang van haar partij uit de tweede ronde

Op de toernooisite is veel informatie te vinden. Inmiddels zijn alle partijen uit de eerste ronde te downloaden.


---

Prachtige start Nederlandse jeugd op EK in Turkije (update)

De eerste ronde op het EK in Turkije is voor de Nederlandse deelnemers prima verlopen met een totaalscore van 6 uit 8. Alleen Chantal van Eijk moest een nul incasseren, maar zij speelde ook meteen tegen de nummer één in haar categorie, Anna Muzychuk. Martine Middelveld en Floris Busscher, debutanten op het EK, haalden hun eerste halfje binnen. Twee andere debutanten, Cyriel Pex en Donna Schut, mochten meteen een overwinning bij laten schrijven.
De meer ervaren spelers in onze selectie, Bianca Muhren, Wouter Spoelman en Robert Ris brachten volgens verwachting een vol punt op het scorebord.
Hieronder een impressie vanuit de eerste hand:

Het is vrijdagmiddag 30 juli 13:00 in Club Ürgüp en we zitten aan de lunch. We laten Robert even aan het woord:
"Na een zware en lange reis kwamen we midden in de nacht aan in Ürgüp. De volgende dag konden we de omgeving pas echt goed verkennen. Ürgüp is een redelijk grote plaats in 'the middle of nowhere' en het is hier bloedheet. Het complex waar wij verblijven, ziet er prima uit, maar op de kamers is het toch wel warm. Het eten is gewoon lekker. Naar de speelzaal kun je wandelen (25 minuten heen en 30 minuten - bergop - terug) of de bus nemen. Er wordt gespeeld in twee sporthallen waar alleen de topborden ruim zitten. Ikzelf pakte mijn tegenstander hard aan en boekte een strakke overwinning."
Tot zover Robert.

Het was sowieso een succesvolle eerste dag: de score liep op tot ijsjeshoogte (bij 6 uit 8 dienen de begeleiders te trakteren). Floris speelde prima bij zijn EK-debuut. Het was een goede partij, die na een leerzaam toreneindspel met wisselende kansen in remise eindigde. Donna speelde de meeste zetten van de 'gang' (Robert) en won met een minorpromotie van haar Belgische opponente. Pikant detail hieraan is dat Donna net naar België is verhuisd.

De jongens tot en met 14 waren goed op dreef: ze maakten korte metten met hun tegenstanders. De tegenstander van Cyriel moet even gedacht hebben dat hij het punt binnen had, maar Cyriel had een zeer fraaie tegentruc (zie hieronder).

Sesmanis (Griekenland) (2097) - Cyriel Pex
EK jeugd b-14
Ronde 1
1.d4 Pf6 2.c4 g6 3.Pc3 d5 4.cxd5 Pxd5 5.e4 Pxc3 6.bxc3 Lg7 7.Lb5+ Ld7 8.Lxd7+ Dxd7 9.La3 O-O 10.Pf3 Pa6 11.O-O c5 12.Tb1 Tab8 13.De2 Tfd8 14.Tfd1 Da4 15.Lc1 cxd4 16.cxd4 Lxd4 17.Pxd4 Txd4 18.Txd4 Dxd4 19.Dxa6 Dxe4 20.Db5 a6

21.Db3 21.Db4 Dxb4 22.Txb4 Td8 23.Kf1 Td1+ 24.Ke2 Txc1 25.Txb7 Tc2+ 26.Ke3 e6 met gewonnen toreneindspel voor zwart. 21...De1 mat. 0-1

Wouter (als 4e geplaatst) walste over de drakenstelling van zijn Zwitserse tegenstander heen. Chantal mocht op bord 1 aantreden tegen een heuse WIM! De partij was live op internet te volgen. Chantal was duidelijk niet onder de indruk en zette haar partij uitstekend op. Toen haar tegenstandster haar een moeilijke keuze voorschotelde, koos het talent uit Asten de verkeerde voortzetting. Daarna kreeg de WIM de overhand.

Ook Martine speelde tegen een goede tegenstander (rating 2069). Nadat ze in het middenspel in de problemen was gekomen, wikkelde ze af naar een slecht eindspel. Hierin overspeelde ze haar tegenstander volledig. In wederzijdse tijdnood kon Martine het punt binnenhalen, maar miste ze de winnende voorzetting: een dikverdiende remise. Bianca is derde geplaatst, haar tegenstandster was duidelijk onder de indruk van de Elo van Bianca en zette de partij heel passief op. Bianca ging als een mes door de boter en rondde de partij middels een fraai stukoffer af.


---

Nederlandse ploeg naar EK Jeugd in Turkije

Donderdag 29 juli gaat in het Turkse Ürgüp het EK Jeugd van start. Nederland wordt vertegenwoordigd door een achttal jeugdspelers: Bianca Muhren (t/m 18), Robert Ris en Martine Middelveld (t/m 16), Wouter Spoelman, Cyriel Pex en Chantal van Eijk (t/m 14) en Donna Schut en Floris Busscher (t/m 12).
Voor de deskundige coaching zullen Petra Schuurman en Yge Visser zorg dragen.

Ürgüp ligt centraal in Turkije, dus onze vaderlandse talenten zullen het de komende tien dagen op en naast het bord behoorlijk warm krijgen. Aan het toernooi doen in totaal bijna 700 spelers mee. Of Nederlandse spelers een gooi naar een topklassering kunnen doen, moet even afgewacht worden. Na zijn fraaie prestatie in Amsterdam zijn natuurlijk veel ogen op Wouter Spoelman gericht.

Op deze plek willen wij proberen regelmatig verslagen van onze delegatie uit Turkije te brengen. Of dat lukt, zal afhangen van de internetmogelijkheden ter plekke. Via de toernooisite zullen de verrichtingen van onze deelnemers in ieder geval goed te volgen zijn.


---
Tiviakov terechte winnaar Open NK te Dieren

Wat een succes, wat een drama! Sergei Tiviakov werd de terechte winnaar van dit Open NK. Sipke Ernst had alle ongeluk van de wereld in deze laatste ronde. Hij miste niet alleen een onverwachte remisekans, maar zag ook nog eens Daan Brandenburg langszij komen door een afschuwelijke blunder van Viacheslav Ikonnikov. Dat betekent dat de twee Friezen nog een barrage moeten spelen om een plaats in het NK 2005... Toen Ernst de partij met Tiviakov wat aarzelend opzette, koerste deze voortvarend op een winststelling af. Toen begon de zenuwen door vele kelen te gieren.

Tiviakov en Ernst hebben sterkste zenuwen in 8e ronde Open NK te Dieren
Timman en Van Wely schaken om titel op 2e Open NK Rapid

Twee maanden voor de start van het 2e Open NK Rapid op 2 oktober 2004 te Hellevoetsluis hebben reeds een honderdtal mensen ingeschreven waaronder 10 grootmeesters. De bekendste namen zijn Loek van Wely, Jan Timman, Erik van den Doel, Dennis de Vreugt, Zhao Qin Peng, Vladimir Epishin, Daniel Fridman, Igor Glek, Vladimir Chuchelov, Yge Visser en John van Baarle.

Het prijzengeld is met 7000 Euro zeer hoog te noemen. De eerste prijs is 1500 Euro. Het ziet er naar uit dat zo'n 350 deelnemers gaan strijden om de diverse titels.

---