Gemeente Den Haag

september 2004
16 oktober 2004: Licht aan het eind van de Haagse Tramtunnel (3 september)

Op 16 oktober wordt de Haagse Tramtunnel geopend. Ter gelegenheid daarvan organiseert de gemeente Den Haag in samenwerking met HTM, Q-park, de aannemerscombinatie Tramkom en de ondernemers van de Haagse Binnenstad een groot feest. Hoogtepunten zijn het optreden van Di-rect, dat onder meer het speciaal voor deze opening geschreven nummer 'Underground Café' zal spelen en een 1,2 kilometer lang optocht van circa 30 historische trams door Den Haag.

Na de officiële opening door verkeersminister Peijs wordt het Souterrain vanaf 13.00 uur vrijgegeven voor gebruik. Iedereen kan die dag gratis gebruik maken van het openbaar vervoer in het totale verzorgingsgebied van de HTM. De tramlijnen 2, 3 en 6 voeren vanaf dat moment door de tunnel en iedereen wordt van harte uitgenodigd om ook even uit te stappen op station Spui of station Grote Markt in de Tramtunnel.

"Na de lange bouwperiode is het nu tijd om Den Haag en omstreken te laten genieten van dit enorme bouwwerk. De bereikbaarheid van de binnenstad wordt hierdoor sterk verbeterd en Den Haag heeft er weer een trekpleister bij", aldus verantwoordelijk wethouder Bruno Bruins (verkeer, binnenstad). Om dat te vieren worden er in de Haagse binnenstad tal van activiteiten georganiseerd. Zo zijn er op de Grote Markt optredens van The New Groove Habits, Splendid en de rapformatie Habibi Maghribi. Op het Spuiplein spelen Gruppo Sportivo, D.I.S.C.O. met als slotact Den Haags trots Di-rect. Zij spelen onder meer hun Haagse hit 'Underground Café', dat speciaal voor de opening van het Souterrain is geschreven.

Ook voor kinderen zijn er tal van activiteiten. Naast de bekende springkussens zijn er spannende zwerftochten door de tunnel en is er een speciale tent waar kinderen creatief aan de slag kunnen met het bedrukken van textiel. En voor degenen die het iets rustiger aan willen doen wordt er in de Anton Philipszaal een concert gegeven door de Koninklijke Militaire Kapel, waarna de stomme film 'Hot Water' van Harold Lloyd wordt vertoond, onder begeleiding van een pianist en een slagwerker. In deze komische film spelen, hoe toepasselijk, water en een tram de hoofdrol.

De HTM pakt die dag uit met een tramoptocht door de straten van Den Haag. Voertuigen van toen (1904) tot heden rijden een route vanaf de Haagse binnenstad naar Statenkwartier en weer terug. In totaal 1,2 kilometer optocht met circa 30 voertuigen en een kleine 900 passagiers. De passagiers in de optocht zijn prijswinnaars van een prijsvraag die op de momenteel op de website staat van HTM (www.htm.net) alsook medewerkers van jubilerende instellingen in Den Haag.

Naast gratis openbaar vervoer door de HTM zijn alle Q-park garages in Den Haag die dag ook gratis. De nieuwe Q-park garage met 275 plaatsen in het Souterrain is die dag wandelend te bezoeken. Net als de twee meest in het oogspringende elementen van het Souterrain, de Internationale Affiche Galerij op station Spui en de archeologische vloer op station Grote Markt. Medewerkers van het Haags Gemeentearchief staan klaar om een toelichting te geven bij de eerste tentoonstelling "Eenheid in verscheidenheid - EU lidstaten" die een keur van Europese affiches toont. Medewerkers van de afdeling Archeologie geven een toelichting bij de verschillende archeologische tentoonstellingsputten op station Grote Markt.

Kortom, iedereen, Hagenaar en niet Hagenaar, is die dag van harte welkom om kennis te nemen van het Souterrain.