Nederlandse Hartstichting

Publieksdag Hartstichting in Slingeland Ziekenhuis Doetinchem 20-9-2004
Informatie over hart- en vaatziekten, risicofactoren en gezonde leefstijl
Den Haag / Doetinchem - 20 september 2004. Ter gelegenheid van haar 40-jarig jubileum organiseert de Hartstichting op zaterdag 16 oktober in samenwerking met het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem een informatiemarkt en een bijeenkomst waar onderzoekers en specialisten in gesprek gaan met het publiek. Tijdens de bijeenkomst wordt mede verteld over een door de Hartstichting gefinancierd wetenschappelijk onderzoek. Ook is er aandacht voor de geschiedenis van de cardiologie in het Slingeland Ziekenhuis. De dag is bedoeld voor iedereen die geïnteresseerd is in hart- en vaatziekten.

Programma
Mw. J. van Drenth, arts en beleidsmedewerker bij de Hartstichting, en K. Vogelesang, oud huisarts, heten de aanwezigen om 10.00 uur welkom. Ook geeft mw. Van Drenth een inleiding over het belang van de Hartstichting voor wetenschappelijk onderzoek. Mw.dr. J. de Graaf, werkzaam in het UMC St. Radboud, vertelt over het onderzoek naar een nieuwe test voor het opsporen van slagaderverkalking. Deskundigen uit verschillende werkgebieden van het Slingeland Ziekenhuis geven een overzicht van de ontwikkelingen van de cardiologie in het Slingeland Ziekenhuis. De toehoorders worden uitgenodigd deel te nemen aan de discussie.
Van 10.00 tot 15.00 uur is er een informatiemarkt. De Hartstichting geeft informatie over risicofactoren voor het krijgen van hart- en vaatziekten, een gezonde leefstijl, voeding, bewegen en reanimeren. Er is informatie over stoppen met roken. Ook is er de mogelijkheid om het cholesterolgehalte te laten testen. De reizende tentoonstelling 'het Gouden Hart' is te bezichtigen. En er is nog veel meer...

De publieksdag wordt gehouden in het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem. Aan de dag zijn geen kosten verbonden. Belangstellenden voor de bijeenkomst kunnen zich telefonisch aanmelden bij het Slingeland Ziekenhuis: 0314-329210

Een simpele test voor Slagaderverkalking
Slagaderverkalking is de belangrijkste veroorzaker van hart- en vaatziekten. Een hoge bloeddruk, een hoog cholesterolgehalte, suikerziekte en roken versnellen slagaderverkalking. Door te screenen op deze risicofactoren kunnen mensen met een verhoogde kans op hart- en vaatziekten worden gevonden en behandeld. Veel mensen die hart- en vaatziekten krijgen zonder duidelijke risicofactoren glippen helaas door deze screening heen. Onderzoekers van het Universitair Medisch Centrum St. Radboud werken daarom aan nieuwe testen die veilig en eenvoudig de mate en ernst van slagaderverkalking vast kunnen stellen, zodat mensen met een verhoogd risico sneller opgespoord en behandeld kunnen worden.

Geschiedenis van de cardiologie in het Slingeland Ziekenhuis Er zijn grote ontwikkelingen geweest in de behandelmethoden en nazorg voor hartpatiënten. Aan het woord komen dr. J. Deppenbroek, cardioloog, mw. M. Renckens, diëtiste, A. Doornink, verpleegkundige, en mw. J. Hoefsmit, fysiotherapeut.

40 jaar Nederlandse Hartstichting
De publieksdag maakt deel uit van een reeks ter gelegenheid van het 40-jarig jubileum van de Hartstichting. Gedurende het jaar zullen o.a. in academische ziekenhuizen onderzoekers in gesprek gaan met het publiek over wetenschappelijk onderzoek die de Hartstichting financiert.