Ingezonden persbericht


Persbericht + Persbericht + Persbericht + Drents Museum

4 oktober 2004

Archeologieweek in het Drents Museum
16 t/m 24 oktober 2004

In de herfstvakantie (van 16 tot en met 24 oktober) organiseert het Drents Museum in Assen traditiegetrouw weer de Archeologieweek. Een week vol met extra activiteiten voor jong en oud, die dit jaar geheel in het teken staat van de grote internationale tentoonstelling 'The Mysterious Bog People - Schatten uit het veen'. Kinderen kunnen voor archeoloog spelen en schatten opgraven. Er zijn lezingen, verhalenvertellers, er is living history, een veenlaboratorium, theater door Tryater en voor wie durft: een speciale rondleiding met een zaklamp in het donker, na sluitingstijd. Alle activiteiten (behalve het theater, de lezingen en de zaklamprondleidingen) starten vanaf 13.00 uur. Het museum is op vier avonden ook 's avonds open. Maandag is het museum gesloten.

Dagelijks programma Archeologieweek
" Activiteiten die elke dag (behalve maandag) vanaf 13.00 uur plaatsvinden: " Acheologen, veengravers en 'tijdgeesten' helpen bezoekers om schatten uit het veen te ontdekken. " In het veenlaboratorium kunnen kinderen én volwassenen onderzoek doen naar fictieve veenlijken en ontdekken hoe oud deze mensen waren, wat ze gegeten hadden, hoe ze leefden en wanneer ze gestorven zijn. " Er is een speciale 'veenopgraving' voor kinderen op de buitenplaats van het museum. " Ieder heel uur leggen archeologen uit hoe ze onderzoek doen naar oude veenvondsten, zoals skeletten of metaal. Bezoekers kunnen de voorwerpen bekijken én misschien zelfs aanraken. " De tempel van Barger-Oosterveld is een unieke vondst uit de Bronstijd. Deze week wordt de tempel nagebouwd op de wijze zoals het vroeger ook moet zijn gebeurd. " De OntdekkingsKamer voor kinderen is deze week elke middag (behalve maandag) geopend. Toeslag ¤ 1,20. In het kader van Oktobermaand - Kindermaand op 16 en 24 oktober gratis toegankelijk.

Speciaal programma Archeologieweek
" 'Het experiment van de heer Borgers' door Tryater Het Friese theatergezelschap Tryater speelt tijdens de Archeologieweek elke dag (behalve maandag) om 14.00 uur de spannende voorstelling over het meisje van Yde. De voorstellingen, bestemd voor kinderen vanaf 9 jaar, zullen plaatsvinden in een speciaal daarvoor verbouwde vrachtwagen vóór het museum. Het veelzijdige theatergezelschap Tryater heeft zich in de 35 jaar van haar bestaan ontwikkeld tot een succesvol professioneel theatergezelschap en is landelijk bekend van grote spektakelstukken als Abe!, Peer Gynt en Orfeo Aqua. Kosten ¤ 2,50 p.p., exclusief entree museum. Reserveringen vanaf 11 oktober: T. (0592) 377 709. " Zaklamprondleidingen
Op dinsdag 19, woensdag 20, donderdag 21 en vrijdag 22 oktober worden er vanaf 19.00 uur tot 20.00 uur speciale zaklamprondleidingen gegeven. Deskundige gidsen nemen de kinderen (vanaf 9 jaar) mee op hun zoektocht langs de voorwerpen die gevonden zijn in het veen. Gedurende dit uur is een gedeelte van de tentoonstelling 'The Mysterious Bog People' niet toegankelijk voor volwassenen. Aan de rondleidingen, die ongeveer een half uur duren, kunnen max. 60 kinderen meedoen volgens het principe: wie het eerst komt, het eerst maalt. Kinderen moeten hun eigen zaklamp meenemen. Kosten: entree museum. Reserveringen vanaf 11 oktober: T. (0592) 377 709.

Avondopenstellingen
" Op dinsdag 19, woensdag 20, donderdag 21 en vrijdag 22 oktober is het museum 's avonds open van 19.00 uur tot 22.00 uur. Het eerste uur van deze avonden is de tentoonstelling 'The Mysterious Bog People' gereserveerd voor de zaklamprondleidingen voor kinderen. Alle andere zalen zijn dan wel geopend voor het (volwassen) publiek. " Op deze avonden worden er om 19.30 uur lezingen gegeven door archeologen verbonden aan het Drents Museum en het Drents Plateau. Iedere avond wordt een ander thema belicht. Bezoekers hoeven zich van te voren niet op te geven voor deze lezingen.

Oktobermaand - Kindermaand
Al enkele jaren staat de maand oktober in Drenthe in het teken van de kinderen. Dit betekent dat veel culturele instellingen in Drenthe activiteiten organiseren voor kinderen van de basisschool. Ook dit jaar doet het Drents Museum weer mee. Elke zondagmiddag in de hele maand oktober is het museum vanaf 13.00 uur gratis toegankelijk voor kinderen van de basisschool. De OntdekkingsKamer is open en er zijn natuurlijk allerlei spannende activiteiten in het kader van de tentoonstelling 'The Mysterious Bog People - Schatten uit het Veen'.

Extra activiteiten bij de tentoonstelling 'The Mysterious Bog People' " Elke zondag t/m 9 januari 2005 (m.u.v. 17 en 24 oktober en 28 november) kunnen bezoekers van het museum deelnemen aan een boeiende multimedia inleiding op de tentoonstelling. De inleiding start om 14.00 uur en duurt ongeveer 30 minuten. Bezoekers kunnen een 'inleidingsbadge' afhalen bij de kassa. " Elke zondagmiddag t/m 9 januari 2005 is er voor bezoekers van het museum een optreden van het toneelstuk 'Het meisje van Yde', geschreven door Jans Stoffers. Een veenarbeider en een archeoloog uit 1897 vragen zich in verbazing af wat zij daar toch hebben gevonden in die veenput bij Yde. De hedendaagse wetenschapper onderzoekt het veenlijkje met al zijn moderne mogelijkheden en ziet in haar meer het object dan de mens, die eens heeft geleefd. Het stuk wordt om 14.30 uur en 15.30 uur tussen de bezoekers door gespeeld in de tentoonstellingsruimte.

///////////////////

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Ellen ter Hofstede (hoofd Communicatie) Tel. 0592 - 377 707 of 06 - 51583265.

Ellen ter Hofstede
Hoofd Communicatie Drents Museum
Postbus 134
NL-9400 AC Assen

T +31 (0)592 - 377 707 (direct)
T +31 (0)592 - 377 773 (centrale)
F +31 (0)592 - 377 719
M+31 (0)6 - 51 58 32 65
e.hofstede@drenthe.nl
www.drentsmuseum.nl


---

IN 2004 BESTAAT HET DRENTS MUSEUM 150 JAAR!

Tentoonstellingen
Tot en met 9 jan. 2005: The Mysterious Bog People - Schatten uit het veen Tot en met 9 jan. 2005: Fototentoonstelling 'Veenlandschappen', Wolfgang Bartels Tot medio 2007: Rijksmuseum aan de Brink. Schilderijen, sieraden en kunstnijverheid uit de periode rond 1900.
---