ZORGVERZEKERAAR VGZ
http://www.vgz.nl

Ontwerpers komen met 'customized rollators'

Zorgverzekeraar VGZ en het Nationaal Fonds Ouderenhulp (NFO) sponsoren 'ROLLATOR - De nieuwe generatie'. NFO is bovendien betrokken bij de organisatie van het evenement. Tijdens de Week van het Ontwerp van 16 tot met 26 oktober vindt deze expositie - een initiatief van Denovo Design - plaats in het Temporary Art Centre (TAC) in Eindhoven.

Tijdens de expositie in het TAC tonen twintig ontwerpers hun visie op de rollator. De veiligheid van het loophulpmiddel is regelmatig onder de loep genomen, maar qua design kan er nog veel verbeterd worden aan de rollator. Veel verder dan het geijkte blauwe model met de grijze bandjes zijn de huidige leveranciers tot op heden niet gekomen. Tijdens 'ROLLATOR - De nieuwe generatie', willen jonge ontwerpers met vernieuwende ontwerpen de individuele identiteit van ouderen versterken.

De organisatoren willen tijdens het evenement ervaringen van rollatorgebruikers verzamelen en die gebundeld in een boekje aanbieden aan onder anderen rollatorfabrikanten en ontwerpers.

Tijdens het evenement draait er een videofilm, waarin skaters proberen hoe ver ze kunnen gaan met een rollator. Maar ook zijn er indringende en gevoelige films van ouderen en hun rollator in het dagelijkse leven. Daarnaast is er een oefenbaan, waar ouderen een rollatorrijbewijs kunnen halen. In een fotostudio kunnen ouderen met hun rollator of een omgebouwd exemplaar worden gefotografeerd. Als ze het willen, kunnen ouderen er ook hun eigen karretje laten aanpassen. Het plan is om de rollators uit de expositie in een reizende tentoonstelling onder te brengen, onder meer naar verzorgings- en verpleeghuizen. De ontwerpers verwachten dat speciaal vormgegeven rollators ervoor kunnen zorgen dat ouderen de aanschaf ervan minder lang uitstellen en dat daardoor de mobiliteit stijgt, de kans op ongevallen vermindert en het isolement afneemt. De ontwerper van het winnende ontwerp krijgt op 25 oktober van het Nationaal Fonds Ouderenhulp en Zorgverzekeraar VGZ een cheque ter waarde van 500 euro.


---