Ingezonden persbericht


(5 oktober 2004 - Bericht van Omslag, Werkplaats voor Duurzame Ontwikkeling)

P E R S B E R I C H T

Wereldmaaltijden op Wereldvoedseldag 2004

Eindhoven, 5 oktober 2004 - Op en rond Wereldvoedseldag - 16 oktober - wordt op tal van plekken in Nederland een Wereldmaaltijd geserveerd, ondermeer in Den Bosch, Den Haag, Dordrecht, Eindhoven, Enschede, Heerlen, Nijmegen, Oisterwijk, Stoutenburg, Tilburg en Wijk bij Duurstede.

Een Wereldmaaltijd wordt bereid op basis van de hoeveelheid voedsel die per wereldburger per dag beschikbaar is als al het voedsel wereldwijd eerlijk zou worden verdeeld. En dat levert een voedzaam en smakelijk drie gangenmenu op! De boodschap van de Wereldmaaltijd is: 'Honger in de wereld is geen gevolg van tekort, maar van ongelijke verdeling van voedsel wereldwijd.

Voedsel genoeg voor iedereen

De voedsel- en landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) houdt bij hoeveel voedsel er wereldwijd wordt geproduceerd. Op basis van recente cijfers van de FAO (peiljaar 2000) berekende Stichting WereldDelen hoeveel voedsel er per wereldbewoner per dag beschikbaar is. En dat is erg veel: zo'n 2,4 kg!

Per persoon per dag zijn de volgende hoeveelheden beschikbaar: 264 gram tarwe, 269 gram rijst, 268 gram mais, 60 gram gerst, 68 gram overige granen, 145 gram aardappelen, 313 gram wortel- en knolgewassen, 25 gram peulvruchten, 303 gram groenten, 212 gram fruit, 50 gram ruwe suiker, 260 gram melk, 57 gram vis.

Het idee voor het bereiden van een Wereldmaaltijd ontstond in 2001. Om groepen te stimuleren tot het bereiden van een Wereldmaaltijd vervaardigden Omslag, Werkplaats voor Duurzame Ontwikkeling en stichting WereldDelen een praktisch informatiepakket. Met dit pakket zijn inmiddels tientallen groepen aan de slag gegaan.

In het Wereldmaaltijd-concept wordt aangeraden gebruik te maken van biologisch geteelde producten uit eigen regio en importingredienten zoveel mogelijk te betrekken via de eerlijke handel: producten met het Fair Trade- of Max Havelaar-keurmerk en producten uit de Wereldwinkel.

Aankondigingen van de Wereldmaaltijden op en rond Wereldvoedseldag 2004 vindt u op http://www.omslag.nl/voedsel.htm

Via deze site is ook uitvoerige achtergrondinformatie over de Wereldmaaltijd beschikbaar, evenals verschillende verslagen van Wereldmaaltijden en enkele uitgewerkte recepten.

-------

Noten voor de pers


- Voor algemene informatie over de Wereldmaaltijd kunt u terecht bij Omslag, 040-2910295.
Hier kunt u ook een (recensie)exemplaar van het informatiepakket aanvragen.


- Achtergronden over de Wereldmaaltijd, verslagen en aankondigingen vindt u op http://www.omslag.nl/voedsel.htm

(einde persbericht)

-- Bericht verzonden door
Omslag Werkplaats voor Duurzame Ontwikkeling
voor Omslag, Werkplaats voor Duurzame Ontwikkeling