Ingezonden persbericht


Persbericht

In oktober op BBC ONE EN TWO:
Betoverend Venetië en
messencriminaliteit onder tieners

Oktober 2004
Venice - Blood (vierdelige serie)
BBC TWO, zaterdag 16 oktober om 22.00 - 23.00 uur
Elk jaar bezoeken miljoenen toeristen Venetië. Zelfs degenen die nooit in de fantastische drijvende stad zijn geweest, kennen de betovering van het grote kanaal, de overweldigende Basiliek van St. Marcus en de romantiek van een gondelvaart. In deze vierdelige serie worden voor het eerst op de Britse televisie CGI en dramatische reconstructies gebruikt om de intrigerende geschiedenis en cultuur van de geliefde stad aan het licht te brengen. De programma's laten zien hoe Venetië ontstaan is uit de modder en het slijk van een ongastvrije omgeving en hoe de stad ongelooflijk welvarend werd. Een thuishaven voor een aantal van 's werelds beste kunstenaars en architecten.

De serie wordt gepresenteerd door de charismatische Venetiaanse architect en schrijver Francesco da Mosto. De serie mengt het verhaal van Venetië met dat van Francesco en zijn familie. Deze familie leeft al meer dan duizend jaar in Venetië en wordt dan ook in bijna alle stadsgidsen genoemd.

In de eerste aflevering zien we hoe in de vijfde eeuw na Christus de eerste Venetianen het gebied gingen bewonen. In die tijd was dat een zeer ongastvrij gedeelte in het Middellandse-Zeegebied. Zij ontwikkelden één van de meest ondoordringbare steden ter wereld. Door de eeuwen heen zien we hoe Venetië zich ontwikkelt tot de stad die we nu kennen. 'Venice' is het verhaal van het Paleis van de Doge en de andere oude paleizen, de Basiliek van St. Marcus en de ongelooflijke architectuur van de oudste gebouwen van de stad. Francesco laat zien hoe de gevleugelde leeuw het embleem van Venetië werd en hoe de plundering van Constantinopel in 1204 één van de bloedigste en meest gewelddadige gebeurtenissen van de Middeleeuwen tot gevolg had. Dit was een keerpunt voor Venetië. De oorlog voorzag de stad van een adembenemende schat aan luxe goederen. Een gebeurtenis die tot erkenning dwingt van de stad aan de rand van zijn gouden eeuw.

Panorama - Your Child's Been Stabbed
BBC ONE, zondag 17 oktober om 23.15 - 23.55 uur
Voor het eerst in zeven jaar doet Rageh Omaar onderzoek in Engeland naar het groeiend aantal geweldsdelicten met messen onder tieners.

Tijdens zijn onderzoek ontdekt Rageh verontrustend bewijs van de omvang van het probleem. Bewijsmateriaal laat zien dat het aantal tieners dat een mes bij zich draagt en het ook daadwerkelijk gebruikt, veel hoger is dan de officiële cijfers weergeven.

Een onderzoek dat hij afgelopen zomer deed, toont aan dat één op de vier Britse jongeren van zestien jaar een mes bij zich draagt. Ragehs onderzoek ontkracht ook de mythe dat messencriminaliteit een fenomeen is dat alleen in steden voorkomt.

Paul en Jayne Walmsley uit Lincolnshire gingen door de ergste nachtmerrie die je je als ouder voor kunt stellen. Hun veertien jaar oude zoon Luke werd doodgestoken op school. Zijn zestienjarige moordenaar had een strafblad wegens geweld tegen andere kinderen, maar dat is de ouders nooit verteld. Het programma ontdekt een bijna identiek geval in de naburige Suffolk, dat nooit werd gepubliceerd. De ouders van de twee slachtoffers willen weten waarom het strafblad van de moordenaars verborgen bleef voor hen en het publiek.

Het schokkende antwoord komt tijdens de anonieme verklaring van een schooldirecteur met bijna dertig jaar ervaring. Hij is te bang om in het openbaar te praten over de keukenmessen en hakmessen die in beslag zijn genomen op zijn school. Deze directeur legt uit dat wanneer hij wel in het openbaar zou praten, dat het einde van zijn carrière en sluiting van de school zou betekenen.

----------
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met (