Gemeente Hellevoetsluis


Museumnacht Hellevoetsluis

Op de avond van 16 oktober organiseert het Museumplatform Hellevoetsluis haar eerste Museumnacht. In een sfeervolle ambiance openen de musea in de historische vesting van Hellevoetsluis voor de eerste keer 's avonds hun deuren voor publiek; een unieke kans om de deelnemende culturele instellingen op deze manier te bezoeken! De Museumnacht Hellevoetsluis wordt gehouden ter afsluiting van het museumseizoen.

Aan de Museumnacht Hellevoetsluis doen mee:

Droogdok Jan Blanken
Het Droogdok Jan Blanken is één van de belangrijkste monumenten binnen de vesting van Hellevoetsluis. De bouw van dit stenen droogdok in Nederland was het begin van een revolutionaire ontwikkeling binnen de scheepsbouw en -restauratie. Tijdens de Museumnacht keert op veler verzoek de spannende fakkelrondleiding door de ondergrondse aquaducten nog één maal terug.

Nationaal Brandweermuseum
Het Nationaal Brandweermuseum herbergt een rijke verzameling brandweerauto's en brandbestrijdingsmiddelen. Tijdens de Museumnacht kunt u een stoomspuit in actie zien en krijgt u een spannende nachtrondleiding door het museum.

Oudheidkamer Hellevoetsluis
De meest interessante en bovendien leukste verzameling van historische voorwerpen vindt men in Oudheidkamer Hellevoetsluis. Op de zolderverdieping van het voormalig `Groot Magazijn' is een uitgebreide collectie historische voorwerpen over het dagelijks leven in Hellevoetsluis samengebracht. Gedurende de Museumnacht worden in de Oudheidkamer historische films over Hellevoetsluis getoond.

Lichtschip 12 "Noord-Hinder"
Het Lichtschip 12 "Noord-Hinder" deed dienst op zee als drijvende vuurtoren, baken op zee. In 1994 werd het, als eerste Nederlandse lichtschip, buiten dienst gesteld en te Hellevoetsluis opgelegd. Het is één van de twee Nederlandse Lichtschepen die niet in handen is gevallen van een scheepssloper. Tijdens de Museumnacht Hellevoetsluis laat het schip haar lichten weer branden. Tevens heeft u de mogelijkheid om u een speciale rondleiding door het schip te volgen.

Museum Gesigt van 't Dok
Het historische museum Gesigt van 't Dok vertelt aan de hand van een expositie en een prachtige maquette de bijzondere geschiedenis van Hellevoetsluis als vestingstad en marinehaven. Op de bovenverdieping van het museum heeft de stichting Willem III en Mary een expositie ingericht over de "Glorieuze overtocht" die stadhouder Willem III in 1688 vanuit Hellevoetsluis naar Engeland maakte om daar koning te worden. Speciaal voor de Museumnacht krijgt u tijdens de avond een nachtrondleiding door het gebouw.