Gemeente Den Haag

oktober 2004
Verkeersmaatregelen rond opening Souterrain (6 oktober)

Vanwege de opening van het Souterrain (tramtunnel) op zaterdag 16 oktober a.s. worden op en rond de Grote Marktstraat diverse activiteiten georganiseerd voor jong en oud. 's Morgens is de officiële opening door minster Peijs en vanaf 13.00 uur is het Souterrain voor het publiek geopend. Vanaf dat moment begint ook de dienstregel ingvandetramsinhetSouterrain.Omtezorgendatalle feestelijkheden deze dag zo goed en veilig mogelijk verlopen, worden er op 16 oktober enkele verkeersmaatregelen genomen

Afsluitingen
Op zaterdag 16 oktober wordt de Grote Marktstraat, tussen het Spui en de Lutherse Burgwal, afgesloten voor al het verkeer. Deze afsluiting duurt van 8.00 tot 18.00 uur. Daarnaast wordt vanaf 15.00 uur het Spui afgesloten tussen de Schedeldoekshaven en de Vijverdam (ter hoogte van de Kneuterdijk). Alle afsluitingen worden om 18.00 uur opgeheven.

Omleidingen openbaar vervoer
Vanwege de festiviteiten in de binnenstad zullen de meeste trams en bussen in het centrum van Den Haag op 16 oktober tussen 13.00 en 18.00 uur oponthoud ondervinden. Een aantal bussen en trams rijdt een tijdelijke omleidingsroute. Ook in het Statenkwartier zijn er tijdelijke omleidingen in de routes van de bussen en trams. HTM doet er alles aan om de overlast tot een minimum te beperken.

Historische tramoptocht
Op zaterdag 16 oktober vindt ook een optocht van historische trams plaats. De optocht start rond 14.00 uur aan het Korte Voorhout. Vervolgens rijdt de stoet van het centrum van Den Haag naar het Statenkwartier. Bij de Eisenhowerlaan (naast het Nederlands Congres Centrum) staan de trams langere tijd stil zodat iedereen de voertuigen nader kan bekijken en foto's kan maken. Tot slot rijdt de optocht tussen 16.00 en 16.30 uur door de Grote Marktstraat. Vanwege deze optocht zijn de Lange Vijverberg en de Eisenhowerlaan voor het verkeer afgesloten. Meer informatie over deze historische tramoptocht is te vinden op www.htm.net.

Gratis openbaar vervoer en parkeren
Het openbaar vervoer op 16 oktober is op alle HTM bus- en tramlijnen de hele dag gratis voor alle reizigers. Iedereen die met de auto komt, kan op deze dag gratis parkeren in alle Q-Parkgarages in de binnenstad. Dit geldt alleen niet voor de nieuwe garage in het Souterrain. Hier worden deze dag diverse activiteiten georganiseerd en is daarom alleen te voet te bezichtigen.

Gratis buggy's te huur
Voor ouders die met hun kind met de fiets of openbaar vervoer naar de binnenstad komen, heeft Biesieklette een nieuwe service: een huur-buggy. Op zaterdag 16 oktober vanaf 13.00 uur is bij Biesieklette gratis zo'n buggy te huur bij de stallingen Grote Markt (naast de Boterwaag) en stalling Spuiplein (bij het Haagse stadhuis). Reserveren is niet mogelijk en de buggy is alleen te huur op vertoon van een legitimatiebewijs.