Ingezonden persbericht


Persbericht

MADE IN PERU

Hedendaags design in traditioneel handwerk

16 oktober 2004 tm 30 januari 2005 in het Rijksmuseum voor Volkenkunde

Elf studenten van de DAE (Design Academy Eindhoven) reisden vorig jaar af naar Peru. Samen met kleine ambachtelijke familiebedrijven nieuwe producten ontwerpen, luidde de opdracht. De studenten verdiepten zich ter plekke in verschillende disciplines: textiel, glas, zilver, vlechtwerk en keramiek. De vraag of en hoe traditionele ambachten in ontwikkelingslanden stand kunnen houden, liep als een rode draad door de projecten heen. Het resultaat: een selectie van verrassende producten, verhalen en foto s is vanaf zaterdag 16 oktober te zien in het Rijksmuseum voor Volkenkunde. De tentoonstelling Made in Peru is samengesteld door de betrokken studenten van de Masteropleiding Man and Humanity van de DAE.

Het Peruaanse project leverde uiteenlopende ervaringen op. De studenten werden geconfronteerd met cultuurverschillen, communicatieproblemen en soms te hooggespannen verwachtingen van de Peruanen. Een van de studenten merkte op: Het werken in ontwikkelingslanden vereist een andere benadering van het begrip design. Er zijn meer factoren dan vorm, materiaal en proces. Sociale, economische en culturele factoren zijn zeer belangrijk om het project te doen slagen. Opmerkelijk was bovendien dat de hele onderneming de studenten veel stof tot nadenken opleverde. Er borrelden vragen op als Is ambachtelijk werk nog wel actueel? Wat is de betekenis van handwerk in onze geglobaliseerde wereld? Wat kan een ontwerper doen om handwerk te helpen voortbestaan? En: waarom is er de behoefte tot behoud van traditionele ambachten?

In de tentoonstelling zijn uiteenlopende voorwerpen te zien, allen prototypen. Zo worden er op textielgebied handgeweven tassen, kinderkussens en tafelkleden getoond. Wat nu als typisch Peruaans beschouwd wordt, de achterglasschilder techniek, is in feite een koloniale erfenis van de Spanjaarden. Spiegels, dienbladen en onderzetters met deze achterglasschilderingen zijn op de tentoonstelling te zien. Studenten die zich verdiepten in keramiek belandden in een werkplaats in Chulucanas. Een goed lopende werkplaats van waaruit de producten vooral naar westerse landen worden geëxporteerd. De vazen, schalen en kommen van deze werkplaats kenmerken zich door de donkere kleur, ontstaan door de toevoeging van mangobladeren in de laatste bakfase. Naast de introductie van nieuwe vormen en motieven hebben de studenten hier gewerkt aan het efficiënter organiseren van het productieproces.

Na deze expositie is het project nog niet voorbij. Exportbedrijf Haans en de handels organisatie Fair Trade onderzoeken hoe de producten in de markt gezet kunnen worden. Begin 2005 hoopt het museum een selectie van de producten in de museumwinkel te koop aan te kunnen bieden.

Made in Peru

Hedendaags design in traditioneel handwerk

16 oktober 2004 tm 31 januari 2005

www.designacademy.nl

Rijksmuseum voor Volkenkunde

Steenstraat 1 Leiden

T 071 5168 800 www.rmv.nl info@rmv.nl

Openingstijden: di tm zo 10-17 uur. Maandagen, 1 januari, 3 oktober en 25 december gesloten.

Entree: 6,50 / 3,50 / MK geldig (voor de tentoonstelling Met Kuifje naar de Inca s geldt een toeslag van 1,50). Op woensdagen is de toegang gratis voor de vaste tentoonstelling en de galerijtentoonstellingen.