Het Nederlandse Rode Kruis


11 oktober 2004
Wereld Voedsel Dag: hoe gaat het met Zuidelijk Afrika?

In 2002 was er een grote voedselcrisis in Zuidelijk Afrika

Op 16 oktober is het Wereld Voedsel dag. In 2002 ontstond in Zuidelijk Afrika een grote voedselcrisis. De hulpverlening die volgde was één van de grootste noodhulpacties in de geschiedenis van het Rode Kruis. In Nederland zamelden de Samenwerkende Hulporganisaties fondsen in. Het Rode Kruis vroeg aandacht voor de ramp door Nederlandse gezinnen een week lang van een voedselpakket te laten leven.

Zambia exporteert weer maïs

Inmiddels exporteert Zambia weer maïs

Nu de camera's weg zijn gaat het werk door. Een crisis is pas over als de volgende oogsten weer gelukt zijn. In Zambia heeft het Nederlandse Rode Kruis samen met het Zambiaanse Rode Kruis duizenden tonnen voedsel gedistribueerd. Met uitzondering van het zuiden is de droogte in Zambia nu voorbij. Het land produceert zelf weer genoeg voedsel. Zambia kan zelfs maïs exporteren naar andere Afrikaanse landen die nog voedsel nodig hebben.

Het Zambiaanse Rode Kruis blijft met steun van het Nederlandse Rode Kruis hulp verlenen aan drieduizend gezinnen die slachtoffer zijn van HIV/Aids. "Vaak is de kostwinner in deze gezinnen te erg verzwakt of zelfs overleden. De gezinnen zijn ernstig verarmd, en kunnen nauwelijks in hun eigen bestaan voorzien", zegt Ad Beljaars, die het voedselprogramma vanuit Nederland coördineert.

Extra hulp voor gezinnen getroffen door HIV/Aids

Gezinnen getroffen door HIV/Aids hebben nog wel extra hulp nodig

Met de voortgezette hulp in de afgelopen maanden kregen deze gezinnen een steuntje in de rug om weer een zelfstandig leven op te bouwen. Ze kregen verschillende soorten zaden en ze leerden hun eigen stukje land beter te bebouwen. Na een half jaar kwam het moment om te oogsten: met succes! Ad: "Nu kunnen ze een voedselvoorraad aanleggen en zijn deze gezinnen veel minder kwetsbaar."

Meer informatie:

* Noodhulp door het Rode Kruis