Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

WetenWeek in Apenheul : 'Ben jij zo slim als...?'

Op alle dagen in de (Gelderlandse) herfstvakantie (van 16 t/m 24 oktober) kunnen kinderen en hun ouders/ begeleiders meedoen aan allerlei leuke activiteiten. In het thema van de Weten-Week "Gebruik je hersenen" zijn er speurtochten in Apenheul en ook proefjes waarmee je je kunt meten met de apen. Ben jij zo slim als ... ? een orang oetan of katta? Als je meer te weten wilt komen over hoe slim apen zijn, kom dan in de herfstvakantie tussen 11.30 uur en 15.00 uur naar het bonobo-gebouw in Apenheul ! Daar zijn leuke activiteiten over dit onderwerp voor kinderen van 3 tot en met 12 jaar!

Als je in Apenheul naar de apen kijkt, vraag je je vast wel eens af, hoe slim apen eigenlijk zijn. Het is erg moeilijk om dat te weten te komen. Tenslotte kun je ze geen rekenopdrachten geven of testjes laten doen. Of wel? Eigenlijk doen onderzoekers dit vaak juist wel! In dierentuinen en speciale gedragsonderzoekcentra over de hele wereld werd op de meest uiteenlopende manieren geprobeerd om erachter te komen, hoe slim apen zijn. En dit zijn de bevindingen:

Wie is dat daar in de spiegel?
Er is vaak geprobeerd of apen hun eigen spiegelbeeld herkennen. Als je een spiegel in het verblijf plaatst, snapt hij dan, dat hij er zichzelf in ziet? Of denkt hij, dat hij een andere aap ziet? Mensapen herkennen zichzelf wel in een spiegel, maar de meeste andere apensoorten waarschijnlijk niet.

Computerspel
Ook apenonderzoekers gaan mee met de tijd! Daarom worden tegenwoordig vaak computers gebuikt om de vaardigheden van apen te testen. Zo vinden sommige chimpansees het erg leuk om computerspelletjes te spelen. Ze kunnen heel goed met een joystick omgaan en snappen na een tijdje de bedoeling van het spelletje heel goed. Sommige chimpansees zouden je zo verslaan op de computer! In Apenheul werken de dieren natuurlijk niet met computers, want we willen graag dat ze zich als apen gedragen.

In het regenwoud
In het regenwoud hebben de apen natuurlijk geen computer en geen spiegel. Dus eigenlijk zijn dit soort testjes best een beetje raar. Maar hoe kun je dan in het regenwoud herkennen of apen eigenlijk slim zijn? Door heel goed te observeren! Capucijnapen gebruiken stokjes om kikkers uit bamboe te peuteren, chimpansees vissen met takken naar termieten of kraken noten met behulp van stenen. In Apenheul proberen we dat soort situaties na te bootsen, "verrijking" noemen we dat. Bij de orang oetans hebben we bijvoorbeeld een "verrijkingskist" waar de orang oetans door puzzelen uiteindelijk iets lekkers kunnen krijgen. In de herfstvakantie kunnen bezoekers kijken of zij daar even goed en snel in zijn als de orang oetans in Apenheul.

Sociale vaardigheden
Apen kennen de andere leden van hun groep heel goed uit elkaar, en ze weten wie familie of vriendje van wie is. Vind jij dat van zelfsprekend? Nou, vissen weten helemaal niet met wie ze in zee in een school zwemmen. En ook vogels kennen hun trek-genoten niet 'persoonlijk'. Mensen kunnen ongeveer duizend gezichten van andere mensen onthouden, èn apen kunnen gezichten van apen onthouden. De vraag is nu of de "mensenbezoekers" ook apen onthouden, je kunt het testen met een speciaal spel in de herfstvakantie.

Weet je nog...
De meeste apen hebben best een goed geheugen. Dat is ook handig, want ze moeten in de loop van hun leven heel veel leren. Ze moeten bijvoorbeeld van al die honderden en duizenden verschillende planten in het regenwoud precies weten, welke ze wel of niet kunnen eten. En ze moeten ook nog weten, waar de eetbare dingen groeien en wanneer bijvoorbeeld de vruchten rijp zijn. Nu is zo'n enorm goed geheugen nog niet echt een bewijs van intelligentie. Maar het is wel belangrijk om je iets goed te kunnen herinneren - anders schiet het niet op met het leren van nieuwe dingen! Één van de moeilijkste testjes die bezoekers tijdens de WetenWeek in Apenheul kunnen doen is daarom te kijken naar hoe goed zij planten onthouden..

De activiteiten in Apenheul zijn geschikt voor kinderen van drie tot en met twaalf jaar oud, en hun ouders. De speciale IQ-speurtocht, die start bij het Bonobogebouw, brengt ze langs de verschillende tests in Apenheul. Uiteindelijk kom je er achter of je zo slim bent als een Berberaap of een orang oetan.

---- einde bericht ---
Voor de redactie:
Voor meer informatie kunt u bellen met Anouk Ballot, tel: 055 - 3575700, of kijk op www.apenheul.nl