TROS

Afdeling Communicatie
Hilversum, 13-10-2004

Televisie
OPGELICHT
Uitzending zaterdag 16 oktober
Nederland 2 - 21.35 uur

Oplichter dupeert ben cramer voor tienduizenden euro's

Zanger en musicalster Ben Cramer is in 2001 opgelicht door een regisseur. Hij is daardoor zo'n 70 tot 80 duizend euro aan inkomsten misgelopen. Zaterdag 16 oktober vertelt hij in het TROS-programma OPGELICHT voor het eerst zijn verhaal voor de camera.

In 2001 wordt Ben Cramer benaderd door de nog vrij onbekende regisseur Wil Elbert. De regisseur zegt dat hij de rechten heeft van de musical Gaudi. De voorstelling is op dat moment in Duitsland een groot succes. Elbert wil Ben Cramer voor één van de hoofdrollen. Cramer is onder de indruk van de enthousiaste plannen van Elbert en gaat accoord. Contracten worden getekend en een jaar later beginnen de repetities. Maar al snel blijkt dat de Elbert de hele cast geen salaris kan betalen. Elke keer als hij hierop wordt aangesproken, verzint hij weer een andere smoes om de cast tevreden te stellen. Bij Ben Cramer slaat de twijfel toe. En vlak voor de try-outs wordt het project afgeblazen. Elbert heeft op dat moment al veel schuldeisers achter zich aan lopen..

Voor Ben Cramer is het een regelrecht financieel fiasco. Hij heeft berekend dat hij zo'n 70- tot 80 duizend euro aan inkomsten is misgelopen. Wil Elbert heeft vóór deze periode ook al een decorbouwer van een amateurvereniging op gewiekste wijze geld afhandig gemaakt. Uit onderzoek van OPGELICHT blijkt verder dat Elbert veel bedrijven opstart, maar zich op een onbewaakt moment uit de voeten maakt. Hij is daarbij in staat om toch nog flinke geldbedragen mee te nemen.

OPGELICHT wordt gepresenteerd door Antoinette Hertsenberg.

Zie ook www.opgelicht.nl