Time : 2:39:28 PM
Date : Friday, October 15, 2004
Sender Name: Clinique Saint-Jean - Kliniek Sint-Jan

16 oktober: Wereldvoedseldag: voeding en diabetes

Voeding en diabetes.

Een onevenwichtige voeding, en niet in de laatste plaats bij kinderen, verhoogt de kans op zwaarlijvigheid en diabetes: een echte plaag in onze samenleving.

Overmatige consumptie van vetten en suikers vormt niet de rechtstreekse aanleiding tot het ontwikkelen van diabetes. Ze bevordert echter wel het optreden van suikerziekte bij risicopersonen. Dit zijn personen met één of meerdere van volgende factoren : een familiale voorgeschiedenis van diabetes, overgewicht, hypertensie, dyslipidemie, zwangerschapsdiabetes, gebrek aan lichaamsbeweging, het ouder zijn dan 40 jaar of het behoren tot bepaalde etnische groepen.

De preventie en de behandeling van diabetes bestaat vooreerst uit een evenwichtige voeding en regelmatige lichaamsbeweging. Het is dus zeer belangrijk dat diabetespatiënten zorgen voor een gevarieerde, evenwichtige en gezonde voeding (niet te veel vetten of suikers) en hun maaltijden op regelmatige tijdstippen gebruiken. Die eenvoudige aanbevelingen worden echter zelden opgevolgd. Veel diabetespatiënten hebben immers de neiging om onvoldoende op hun voeding te letten.

Bij iemand met diabetes verhoogt een ongezonde voeding niet enkel de kans op zwaarlijvigheid. Ze kan ook leiden tot cardiovasculaire accidenten, nierinsufficiëntie, neuropathie en retinopathie. Dat leidt vaak tot ernstige complicaties (dialyse, gevoelsstoornissen, neiging tot infecties, amputatie, blindheid...).

Naast de toegediende medicatie of insuline-injecties, het stimuleren tot meer lichaamsbeweging en het verruimen van kennis omtrent diabetes dient een aangepaste voeding deel uit te maken van de behandeling van een diabetespatiënt. Daarom beschikt de Dienst Endocrinologie van de Kliniek Sint-Jan over een diëtiste die de diabetespatiënten begeleidt.

Tijdens een consultatie geeft de diëtiste de diabetespatiënt informatie over goede en slechte voedingsgewoonten, de manier waarop het dieet dient aangepast te worden, de hoeveelheid in te nemen suikers bij hypoglykemie, aanpassingen van voeding voor en na een lichamelijke inspanning, enz. Ze stelt voor iedere patiënt een individueel aangepast dieet samen.

Op eenvoudig verzoek kan de patiënt via zijn behandelende arts een "Diabetespaspoort" aanvragen. Dit paspoort geeft recht op een financiële tussenkomst in de kosten van de consultatie bij de diëtiste.

Meer informatie over het verband tussen voeding en diabetes kan worden verkregen bij de volgende personen:

Kliniek Sint-Jan
Kruidtuinlaan 32
1000 Brussel

Conventie voor diabetespatiënten:
Diëtiste : Mevr. François - Tel.: 02/221 94 45
Diabeteseducatie: Mevr. S. Etbaz en Dhr. Marc Buyens - Tel.: 02/221 92 35

Perscontact:
Mevr. Chantal De Witte - Tel.: 02/221 94 47
chdewitte@klstjan.be

URL: http://www.clstjean.be http://www.klstjan.be