Gemeente Terneuzen

Persbericht 15-10-2004

Koninklijke onderscheiding

Zaterdag 16 oktober om 10.30 uur zal de heer R. Willemsen uit Biervliet van burgemeester J.A.H. Lonink een Koninklijke Onderscheiding ontvangen. De uitreiking zal plaatsvinden tijdens de Zeeuwse Dialectendag in De Vroone, CD Vereekestraat 74 in Kapelle, ter gelegenheid van het 25-jarig bestuursjubileum van de heer Willemsen bij De Zeeuwsche Vereeniging voor Dialectonderzoek.

Bij Koninklijk Besluit van 24 augustus 2004, no. 04.003148 is de heer R. Willemsen benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau in verband met zijn verdiensten op cultuurhistorisch terrein.

Gegevens van de heer R. Willemsen i.v.m. de Koninklijke Onderscheiding

De heer Rinus Willemsen is geboren op 8 juli 1948 in Terneuzen en woont op het adres Boterzandestraat 15, 4521 AS Biervliet. Betrokkene is leraar op de Archipelschool voor openbaar primair onderwijs De Leeuwenburg in Middelburg. Daarnaast maakt(e) hij zich in het bijzonder verdienstelijk voor het cultuurbehoud in Zeeland.

1978 tot heden: bestuurslid tevens vertegenwoordiger voor de regio West Zeeuws-Vlaanderen, vanaf 1979 secretaris van de Zeeuwsche Vereeniging voor Dialectonderzoek (ca 850 leden), die tot doel heeft de promotie en bestudering van het gebruik van de streektaal in Zeeland en op het vm eiland Goeree-Overflakkee. Als zodanig heeft betrokkene vanaf de jaren 80 meegewerkt aan het streektaalonderzoek van de Universiteit van Gent t.b.v. de reeks Woordenboeken van het Vlaamse Dialect. Daartoe heeft hij een werkgroep van dialectsprekers opgericht, die onder zijn inspirerende leiding meewerkt aan de samenstelling van de Vlaamse dialectwoordenboeken.

1979 tot heden: lid van de redactieraad van het kwartaalblad Nehalennia , een gezamenlijke uitgave van de werkgroep Historie en Archeologie van het Koninklijk Zeeuwse Genootschap der Wetenschappen en De Zeeuwsche Vereeniging voor Dialectonderzoek.

1995 tot heden: secretaris van de Wetenschappelijke Commissie en de Redactieraad ten behoeve van de uitgave van het Supplement op het Woordenboek der Zeeuwse Dialecten dat in 2003 is verschenen. Voorts was hij initiatiefnemer om het Woordenboek der Zeeuwse Dialecten op cd-rom te zetten.

Voorts is hij:
1997 tot heden: mede-oprichter en secretaris (de spil) van de Stichting Behoud Monumenten Biervliet, die waardevolle cultuurhistorische of stedenbouwkundige objecten voordraagt voor restauratie en behoud; als zodanig speelde hij een belangrijke rol bij de restauratie van de Hervormde Kerk uit 1660 met waardevolle gebrandschilderde ramen.
Hij is auteur van diverse historische publicaties. Ten behoeve van de gemeente Terneuzen werkt hij aan de publicatie van de Geschiedenis van Biervliet.

Noot aan de redactie:
U bent uitgenodigd om bij de uitreiking aanwezig te zijn.

Nadere informatie:
Afdeling Communicatie
Yvonne Wanders
Telefoonnummer: 0115 455 525

Gemeente Terneuzen - T. 0115 455 000 - E. gemeente@terneuzen.nl