Ingezonden persbericht


PERSBERICHT d.d. 27 september 2004

Expositie spannende insecten in herfstvakantie bij Ecodrome

Foto-expositie over insecten en landschappen van de Kop van Overijssel

Spannende en kriebelende insecten staan centraal in de nieuwe expositie die vanaf de herfstvakantie te zien is in Ecodrome Zwolle. Prachtige detailfoto's van insecten uit de Kop van Overijssel wisselen elkaar af met levende insecten uit de hele wereld in deze unieke tentoonstelling. De kop van een huisvlieg blijkt een afschrikwekkend geheel te vormen, met ogen die bedekt lijken te zijn met hor(ror)gaas. Ook een 3 mm grote fruitvlieg ziet er op de foto's uit als een monster om rekening mee te houden. De expositie start 16 oktober en er zijn tevens prachtige foto's van het landschap van de Kop van Overijssel te bewonderen.

Kriebelende insecten
De tentoonstelling over insecten is ingedeeld in drie hoofdthema's: kenmerken, kleuren en gedrag. Tussen de foto's staan bovendien levende insecten opgesteld, die afkomstig zijn uit de hele wereld. Zo kunnen bezoekers ook eens kennis maken met soorten die ze anders niet makkelijk zien. Miljoenpoten bijvoorbeeld, of roofwantsen en bidsprinkhanen. Bij het onderwerp kleuren staan schutkleuren, waarschuwingskleuren en mimicry centraal. Mimicry is het verschijnsel waarbij een dier lijkt op een ander (giftig) dier en daar zijn voordeel mee behaalt. Denk bijvoorbeeld aan een zweefvlieg die op een wesp lijkt. Levende wandelende blaadjes laten zien hoe geniaal een tot in detail uitgevoerde camouflage werkt. De serie 'gedrag' laat zien hoe een bijenwolf een levende bij te grazen neemt, om daarna haar eitjes in het nog levende slachtoffer te leggen.

De Kop van Overijssel
Alle foto's zijn gemaakt door de gerenommeerde natuurfotografen Jan van de Knokke en Philip Friskorn. Centraal in de foto-expositie staat De Kop van Overijssel, waarover beide fotografen een gelijknamig boek hebben gemaakt. Dit boek staat dan ook centraal in de expositie en wordt tevens te koop aangeboden in de winkel van Ecodrome. Beide fotografen geven bovendien een lezing in Ecodrome over hun werk. Bij deze lezingen gebruiken zij hun spectaculaire diamateriaal. Als eerste verzorgt Philip Friskorn een lezing op 17 oktober. Vervolgens zal Jan Knokke op 24 oktober meer vertellen over zijn werk. Beide lezingen starten om 13.15 uur.

Een spannend avontuur
In Ecodrome Zwolle valt op een avontuurlijke wijze enorm veel te ontdekken over de natuur van oeroude tijden tot nu toe. Bezoekers kunnen er diverse spannende dieren ontmoeten zoals spinnen, roofvogels en piranha's. In Rio Negro duiken zij de jungle in. Hier houden allerlei dieren zich schuil tussen de bladeren. Denk aan toekans en papegaaien, maar ook schildpadden en gifkikkers zijn hier in levende lijve te bewonderen. Voor echte ontdekkingsreizigers zijn er allerlei spannende activiteiten. Zo kunnen kinderen echte mammoetbotten opgraven.

Voor meer informatie over Ecodrome Zwolle kan men bellen met: 038-4237030 of een kijkje nemen op .

Noot voor de redactie (