Ingezonden persbericht

Echt waar? 40 vragen over fantasie en werkelijkheid

Een expositie als kennisquiz

MAASTRICHT, 20041005 -- Soms geloof je je ogen niet. Je ziet iets, maar het is niet wat het lijkt te zijn. Maar als je dan te horen krijgt wat het voorstelt, denk je "Echt waar?". Zo is het de bedoeling dat we een wandelend blad voor een echt boomblad aanzien. Soms ook worden we op het verkeerde been gezet doordat we een stukje informatie missen: schildpadeieren die niet in het hete zand van een subtropisch strand liggen, kunnen dan net zo goed pingpongballen zijn. Soms ook weet je niet dat iets zo klein of zo groot kan zijn ...


Met deze gedachte is de tentoonstelling samengesteld. Veertig (delen van) vooral planten en dieren die vaak op iets anders lijken dan wat ze in werkelijkheid zijn staan centraal. Bezoekers kunnen in meerkeuzevragen raden wat ze zien. Natuurlijk komt daarbij wat fantasie te pas. Maar laat die in deze tentoonstelling gerust de vrije loop: kun je je wat voorstellen bij de antwoorden op de meerkeuzevragen? Zie je een Reuzenstinkzwam, Neushoornhersenen of de netmaag van een koe? Kun je kiezen uit een Tasmaanse staarthapper, een Kogelhagedis en een Gordeldier? Wie weet in één keer het goede antwoord?

De tentoonstelling is een kennisquiz. Waarbij bezoekers worden uitgenodigd om wat meer te willen weten over de planten en dieren die aan bod komen. Daarvoor is een boekje samengesteld, dat alle bezoekers gratis mee krijgen. Dat boekje biedt (vaak onverwachte) informatie, die je niet in andere boekjes tegenkomt.

Van vier (delen van) planten of dieren wordt niet verteld wat ze voorstellen. Deze vier vormen samen een prijsvraag, waarmee mooie prijzen zijn te winnen zoals een compleet verzorgde reis voor 4 personen naar Naturalis in Leiden en Museumkaarten, waarmee veel musea in Nederland een jaar lang gratis bezocht kunnen worden. Schoolklassen kunnen zelfs een geheel verzorgd schoolreisje naar Naturalis winnen.

"Echt waar" is te zien van 16 oktober tot 6 maart 2005 in het Natuurhistorisch Museum Maastricht aan het De Bosquetplein 7. Openingstijden: maandag t/m vrijdag van 10 - 17 uur en in het weekend van 14 tot 17 uur.




Ingezonden persbericht