Ingezonden persbericht


CNN PRESENTS:

ILLEGALE IMMIGRANTEN IN DE VERENIGDE STATEN

Documentaire over felle immigratiediscussie in VS

Uitzending: zaterdag 16 oktober om 21.00 uur, herhaling zondag 17 oktober om 13.00 uur en 19.00 uur

De bekroonde CNN-correspondente Maria Hinojosa neemt de kijkers in de documentaire "Immigrant Nation" een uur lang mee op een persoonlijke reis naar de voorhoede van het nieuwe gevecht over immigratie. Hinojosa, die zelfs een Mexicaanse immigrante is en nu Amerikaans staatsburger, ervaart uit de eerste hand hoe het gezicht van de immigratie in de loop der tijden is veranderd en waarom het onderwerp zoveel emotie oproept.

De documentaire richt zich op vier families die in de Verenigde Staten leven. De vier families hebben een zeer verschillende achtergrond; twee ervan zijn volledig Amerikaanse staatsburger, geboren en getogen in de VS en de andere twee zijn de grenzen illegaal overgestoken.

Een van de families aan de 'illegale' kant is de familie V. Zij kwamen vier jaar geleden legaal de VS binnen voor een bezoek aan Disneyland, en zijn nimmer meer vertrokken. Gabe sr. is nu kelner in een 200 jaar oud familie-restaurant in het noorden van Georgia en zijn zoon heeft net een beurs gekregen voor een lokale school.

Zij leven alsof zij legaal zijn in de VS en betalen zelfs belasting. Maar één toevallige ontmoeting met de lokale politie of immigratiedienst en hun leven in de VS is over. Maar zij willen niet vertrekken omdat Irma, echtgenote en moeder stervende is; in een land waar zij illegaal verblijft.

Aan de andere kant van het debat staat de familie Herchek, die alles aanvecht waar de familie V. voor staat. Jimmy Herchek is een anti-immigratie activist die nieuwsbrieven schrijft en demonstraties bijwoont. Maar binnen zijn familie geeft dit spanningen. Jimmy is getrouwd met een Koreaanse immigrante die van hem gaat scheiden omdat zij niet kan leven met zijn anti-immigratie activisme.

Hinojosa, die onderscheiden is met de Robert F. Kennedy Award voor journalistiek en een van de honderd meest invloedrijke Latijns-Amerikanen in de VS wordt genoemd, zegt hierover: "Dit is geen documentaire over wat illegale immigratie betekent voor "die mensen". "Die mensen" zijn wij. Wij hebben hier allemaal mee te maken, waar we ook zijn."

Noot voor de redactie (