Ingezonden persbericht


Persbericht

Verwarmende herfstdagen op de luchthaven Lelystad

Luchtvaart-herfstvakantie in de Aviodrome

Lelystad 12 oktober 2004 ­In de herfstvakantie, van 16 t/m 31 oktober, staat het Nationaal Luchtvaart-Themapark Aviodrome op de luchthaven Lelystad bol van de activiteiten voor groot en klein. Kennismakingen met Flightsimulators, met het Engelse leger uit de Tweede Wereldoorlog dat 'in het echt' in actie te zien is en met de Uiver die beroemd werd in de Londen-Melborne Race van 1934 volgen elkaar in 'vliegend' tempo op.

Flightsimulators
In het weekend van 16 en 17 oktober vindt er een veelomvattend Flightsimulator Weekend plaats in de Aviodrome; alles wat er op het gebied van vliegsimulatie te beleven is, zal dit weekend in de Aviodrome aanwezig zijn! De bezoeker krijgt de kans om zelf op de computer een vlucht te maken, andere 'flightsimmers' te ontmoeten of een van de demonstraties van dit bekendste serieuze computerspel bij de te wonen.

Levende historie
Op zondag 24 oktober krijgt de Aviodrome bezoek van de Living History Group Holland. Deze groep is gespecialiseerd in het in stand houden van de militaire (luchtvaart-)geschiedenis. De activiteiten van de Eerste Airborne Divisie van het Britse leger, die in de Tweede Wereldoorlog deelnam aan Operatie Market Garden (de geallieerde luchtlandingen bij Arnhem), worden nagespeeld. De groep, bestaande uit minimaal negen personen, zal een act opvoeren en daarbij gebruik maken van historische jeeps en ander materiaal. Ook de bekende Dakota 'Fifi-Kate', het transportvliegtuig uit 1943 dat te gast is bij de Aviodrome, wordt bij de act betrokken.

Uiver
De herfstvakantie wordt op 30 en 31 oktober afgesloten met een historisch 'Uiverweekend'. De 'Uiver', een Douglas DC-2 van de KLM, werd in 1934 beroemd in de Londen-Melbourne Race. De Uiver van de Aviodrome krijgt momenteel een grote onderhoudsbeurt in de in het themapark nagebouwde Engelse T-2 hangaar uit de Tweede Wereldoorlog. Bezoekers kunnen daarom tijdelijk ook een kijkje nemen achter de huid van het historische vliegtuig. Zowel in het museumgebouw als in de T-2 hangaar is een expositie te zien van herinneringen aan de bijzondere rol van de Uiver in de race: het vliegtuig vloog in vier en een halve dag naar de andere kant van de wereld en won daarmee tot ieders verrassing het handicapklassement van de Londen-Melbourne Race.

Vliegen voor groot en klein
Voor kinderen worden er dagelijks activiteiten georganiseerd in de Aviodrome. Zo kunnen er dagelijks echte raketten worden afgevuurd en voor slechts ¤49,- kan iedereen vanuit het Luchtvaart-Themapark Aviodrome een echte rondvlucht boven Flevoland maken. Daarnaast kunnen kinderen in de Aviodrome naar hartelust vliegtuigen vouwen, vliegers maken of spelen op het springkussen dat tijdens deze dagen aanwezig is op het Nationaal Luchtvaart-Themapark. Kinderen kunnen ook een 'echte' vlucht maken in een straaljager of helikopter in de Astrojet; de grote bewegende flightsimulator die permanent op het park staat en gratis toegankelijk is voor de bezoekers. Deze activiteiten zullen de gehele herfstvakantie plaatsvinden. Bovendien krijgen alle bezoekende kinderen t/m 12 jaar een model van een Jumbo kado! De Aviodrome is hard bezig om een echte Jumbojet van Schiphol naar Lelystad te halen en voor het publiek toegankelijk te maken. Met dit model krijgen kinderen en hun ouders alvast een idee wat er nog voor het eind van dit jaar naar Lelystad komt. Kijk voor meer Jumbonieuws of voor meer informatie over de activiteiten in de herfstvakantie op www.aviodrome.nl of bel 0900-Aviodrome (25 ct. p. min.).

---

---------------------------------------------
Nationaal Luchtvaart-Themapark Aviodrome, Pelikaanweg 50, 8218 PG Luchthaven Lelystad.
Informatie voor de pers: Peter F. A. van de Noort, 0320 289858 of p.vdnoort@aviodrome.nl.