Ingezonden persbericht


TRAMTUNNEL ARTISTIEK ONTMAAGD

Aanstaande zaterdag 16 oktober wordt de tramtunnel ontmaagd. Geen ontmaagding is compleet zonder dat er een maagdenvlies wordt doorboord natuurlijk. Het maagdenvlies zal aanstaande zaterdag bestaan uit een megagrote zeefdruk van het bekende Haagse kunstenaarsechtpaar Marcello&Els.

Marcello: "De opening van de tramtunnel heeft inderdaad wat van een ontmaagding. Het is natuurlijk sowieso al een erotisch gegeven; zo'n tram die een tunnel penetreert. En als dat dan de eerste keer is, dan moet dat natuurlijk wel een beetje pijn doen. En wat symboliseert die pijn beter dan een gescheurd maagdenvlies?"

Het kunstwerk zal letterlijk worden doorboord door de eerste tram die aanstaande zaterdag officieel het sousterrain, zoals de tramtunnel in werkelijkheid heet, zal binnenrijden. Het doek van 2,5 bij 2,5 meter is bevestigd voor de opening van de tunnelbuis die uitkomt op het nieuwe station Grote Markt, waar een groot aantal hoogwaardigheidsbekleders zich zal hebben verzameld voor de officiële openingsceremonie.

Het kunstwerk van Marcello&Els laat vier keer de Haagse ooievaar zien. Vinden de kunstenaars het geen wrange gedachte dat juist hun kunst gekozen is om door de eerste tram in de tunnel aan flarden gereden te worden? Marcello: "Nee, integendeel. Het is een enorme eer dat onze ooievaar de eerste in de geschiedenis zal zijn die ondergronds op de voorruit van een tram uiteen zal spatten."

Het kunstenaarsechtpaar zal zelf geen getuige kunnen zijn van de openingshandeling, die zaterdag om circa 10 uur plaatsvindt. Zij ontvingen geen uitnodiging. "Er kunnen slechts 400 mensen tegelijk terecht op dat station en er zijn blijkbaar zoveel écht belangrijke mensen uitgenodigd, dat er voor ons geen plaats meer was. Als je het dan over een parallel met een ontmaagding hebt, dan is dat dus pas echt kut."