Politie Friesland

Politieberichten van 16/10 (13.00 uur) t/m 17/10 (13.00 uur)

Fryslân 17-10-2004 - Voor verdere informatie kunt u op werkdagen tussen 07.00 en 15.00 uur contact opnemen met Bureau Communicatie, telefoonnummer 0900 8844.

Leeuwarden; inbraak bedrijf
Tussen vrijdag 19.15 uur en zaterdag 12.30 uur is ingebroken in een bedrijf aan de Einsteinweg. Men kwam binnen na het ingooien van twee ruiten. Uit de kantoorruimte werd een printer, een flatscreen en een computer weggenomen. Een 32-jarige man uit Leeuwarden deed namens het bedrijf aangifte.

Harlingen: inbraak bedrijf
Tussen vrijdag 17.00 en zaterdag 13.00 uur is ingebroken in een bedrijf aan de Kanaalweg. Men kwam binnen in het garagegedeelte na het in gooien van een ruit. Enkele kasten werden opengebroken en er werd handgereedschap gestolen. Namens het bedrijf deed een 34-jarige man uit Harlingen aangifte.

Makkum: buitenboordmotoren gestolen
Afgelopen week is van drie boten, afgemeerd aan een steiger langs de Stienplaat, geprobeerd de buitenboordmotor te stelen. In alle gevallen hing de motor aan de achterrailing met een slotvergrendeling. In twee gevallen lukte de diefstal. De derde bleef bij een poging.

Leeuwarden: straatrover op heterdaad aangehouden
De politie heeft zaterdag omstreeks 21.00 uur een 46-jarige Leeuwarder aangehouden op verdenking van diefstal met geweld. Kort daarvoor was een 61-jarige man uit Leeuwarden overvallen op de Reigerstraat. De man had klappen in het gezicht gekregen en was beroofd van zijn portemonnee. Aan de hand van het signalement werd de verdachte aangetroffen op de Korfmakersstraat. Het bleek een bekende veelpleger van de politie te zijn. Het gestolen geld werd in zijn zak aangetroffen. Hij is aangehouden en voor nader onderzoek ingesloten. De aangever moest zich voor zijn verwondingen laten behandelen in het ziekenhuis.

Drachten: openlijk geweld na jeugdfeestje
De politie heeft zaterdag omstreeks 21.20 uur drie knapen van 15, 17 en 15 jaar uit Drachten aangehouden op verdenking van openlijke geweldpleging. Kort daarvoor waren twee autos vernield. Van één auto was de spiegel afgebroken en de andere auto was overheen gelopen. Op aanwijzing van getuigen werden de daders gezocht onder een grote groep jeugd die een feestje had in de woning van één van hen. Uit onderzoek kwamen de drie verdachten naar voren. Ze zijn voor nader onderzoek aangehouden. Er moet nog aangifte gedaan worden.

Leeuwarden: wederom straatrover op heterdaad aangehouden
Zondag omstreeks 02.25 uur heeft de politie een 28-jarige man uit Groningen aangehouden op verdenking van een beroving en
vuurwapenbezit. De zaak kwam aan het licht toen de verdachte tegelijk met twee andere mannen op de Weaze aan een preventieve fouillering werd onderworpen. Een van hen, een 25-jarige man uit Leeuwarden, gaf direct te kennen dat de verdachte hem zojuist bedreigd had met een vuurwapen en hem beroofd had van 20,-. Hierop probeerde de verdachte te ontsnappen, maar kon direct aangehouden worden. Daarbij werd een doorgeladen pistool aangetroffen. De verdachte is voor nader onderzoek ingesloten.

Leeuwarden: preventief fouilleren
De controle werd gehouden tussen 23.00 en 04.30 uur. Hierbij werden 18 man/vrouw. De controle bestond uit een dynamische/statische voertuigcontrole en gebiedssurveillance (te voet) in het centrum van Leeuwarden. In totaal werden 277 personen gefouilleerd, 31 auto's en 1 bromfietsbestuurder gecontroleerd op de aanwezigheid van wapens en munitie. Bij een 28-jarige man uit Groningen werd een vuurwapen aangetroffen (zie afzonderlijk bericht hierboven). Verder werden tijdens de actie nog een 4-tal wapens in beslag genomen 2 opvouwbare messen, 1 combimes en 1 honkbalknuppel. Dit zijn overtreding en werd met een bekeuring afgedaan. Overigens is het aantal inbeslagnemingen niet van belang, maar primair de veiligheid en het veiligheidsgevoel van de burger.

Buitenpost: verdachte aangehouden na openlijke geweldpleging De politie heeft zondag omstreeks 02.30 uur een 17-jarige knaap uit Buitenpost aangehouden op verdenking van openlijke geweldpleging. Kort daarvoor waren bijna 30 fietsen vernield bij het station aan de Stationsstraat. Toen de politie daar reed zagen ze de verdachte wegrennen. Kort daarna werd hij aangetroffen, liggend in de bosjes. Hij had diverse fietslampjes in zijn zak. Onderzoek leerde toen dat een groot aantal fietsen op het stond waren vernield. De verdachte is voor nader onderzoek ingesloten. De politie is nog op zoek naar een tweede verdachte.

Harlingen: aanhoudingen na rijden onder invloed
Zondag omstreeks 02.50 uur is een 41-jarige inwoner van Dongjum en zijn 30-jarige huisgenote aangehouden op verdenking van rijden onder invloed en niet voldoen aan een vordering. De man werd met zijn personenauto gecontroleerd op de Kanaalweg. Hij bleek te hebben gedronken. De man weigerde alle medewerking en werd aangehouden. Hierbij verzette hij zich hevig en schopte onder andere een politieman tegen het hoofd. Nadat hij onder controle en geboeid was, is hij overgebracht naar het politiebureau. Daar weigerde hij de ademanalyse. Ook bedreigde hij enkele politiemensen meermalen met de dood. Tijden de aanhouding van de man bemoeide zijn huisgenote zich met de aanhouding. Haar werd meerdere malen gevorderd zich te verwijderen. Ze voldeed daar niet aan en werd ook aangehouden. Zij werd na verhoor weer in vrijheid gesteld. De man is voor nader onderzoek (rijden onder invloed, weigeren ademanalyse, verzet tegen de aanhouding, mishandeling van een politieman en bedreiging) ingesloten.

Leeuwarden: brand
Zondag omstreeks 01.00 uur is brand uitgebroken in het dienstencentrum aan de Dirk Boutsstraat. De vlammen sloegen uit het dak en de dakplaten sprongen uit elkaar. De brandweer bluste het vuur en liet daarna alles afzetten in verband met mogelijk asbestresten. De oorzaak van de brand is nog niet bekend. De technische recherche zal vandaag, zondag, een onderzoek verrichten.

Wolvega: aanrijding met alcohol
Zondag omstreeks 00.45 uur vond een aanrijding plaats op de A32 rijbaan Steenwijk-Wolvega, ter hoogte van de afslag Wolvega. Een bestelbus, bestuurd door een 47-jarige man uit Hasselt, was achter op een personenauto met aanhangwagen gereden. De bestuurder van de bestelbus was direct doorgereden. Even later werd de bus aangetroffen op de afrit Wolvega-Oosterwolde. Kort daarna meldde zich een man en een vrouw. De vrouw verklaarde te hebben gereden en vanwege de schrik te zijn doorgereden. Na een kort verhoor trok de vrouw haar verklaring in. De man had gereden. De man werd aangehouden en overgebracht naar het bureau. Daar blies hij 325 ug/l. Hij kreeg een rijverbod van 2 uren, zijn rijbewijs werd ingevorderd en er wordt proces-verbaal opgemaakt. Het onderzoek is verder in behandeling bij de politie in Steenwijk.

Leeuwarden: aanhouding drugsdealer
Zondag omstreeks 04.30 uur werd een 22-jarige man uit Leeuwarden aangehouden op verdenking van handel in verdovende middelen. De man werd aangetroffen op de Nieuwestad. Aan gezien van de man vermoed werd dat hij in het bezit was van drugs, werd hij gefouilleerd. Er werden 22 bolletjes en een groot geldbedrag bij de man aangetroffen. Zowel de drugs als het geld werd in beslag genomen. De verdachte is voor nader onderzoek ingesloten.

Leeuwarden: rijbewijs kwijt na te hard rijden
Een 32-jarige inwoner van Burgum is zaterdag omstreeks 13.10 uur zijn rijbewijs kwijt geraakt na te hard rijden. Hij reed over de Groningerstraatweg met zijn personenauto met een snelheid van 122 km/h. ter plekke is slechts 70 km/h toegestaan. Naast de invordering wordt ook proces-verbaal tegen hem opgemaakt.

Sloten: autobrand
Zondag omstreeks 09.35 uur moest de brandweer uitrukken naar een autobrand aan de Rondweg. De bestuurder, een 34-jarige man uit Hommerts, reed met zijn personenautorichting Lytse Jerden en rook een sterke benzinelucht. Hij sloeg rechtsaf om de Lytse Jerden in te rijden toen hij zag dat allerlei dashboardlkampjes gingen branden. Hij had in de gaten dat de auto in brand stond, stuurde de auto de berm en wist met zijn naast hem zittende partner zonder kleerscheuren uit de auto te komen. De auto brandde volledig uit. De oorzaak is niet bekend.

Stiens: verkeerscontrole
Tussen zaterdag 23.00 en zondag 05.30 uur is een verkeers- en alcoholcontrole gehouden door 14 politiemensen in de noordwesthoek van Fryslân, Ferwerderdiel, Leeuwarderadeel, Het Bildt en Menaldumadeel. Ruim 30 fietsers werden bekeurd voor het ontbreken van verlichting. In één geval kwam er nog een bekeuring voor een valse naam bij. Daarnaast waren er enkele bekeuringen voor het rijden zonder helm en het overschrijden van de maximumsnelheid. Van 229 bestuurders werd een blaastest afgenomen. In vier gevallen hadden ze teveel gedronken en werd proces-verbaal opgemaakt. Zie het overzicht hieronder.

Fryslân: rijden onder invloed
De volgende bestuurders zijn betrapt op het rijden onder invloed (achtereenvolgens tijd en plaats van controle, de verdachte, uitslag ademanalyse, uren rijverbod, eventuele bijzonderheden):
zondag 02.25 uur, Steenwijkerweg in Wolvega, 46-jarige bestuurder van een personenauto uit Oldeberkoop, 635 ug/l, 7 uren, rijbewijs ingevorderd;
zondag 00.35 uur, S. Brandsmalaan in Sint Annaparochie, 31-jarige bestuurder van een personenauto uit St. Anna, 555 ug/l, 6 uren; zondag 01.10 uur, Kleasterdyk 33-jarige bestuurder van een personenauto uit Berlikum, 365 ug/l, 3 uren;
zondag 01.30 uur, Hofsleane in Berlikum, 23-jarige bestuurder van een bestelauto uit Menaldum, 430 ug/l, 4 uren;
zondag 03.15 uur, Strandweg in Buren, 44-jarige bestuurder van een personenauto uit Amsterdam, 470 ug/l, 4 uren;
zondag 04.30 uur, Noorderweg in Leeuwarden, 31-jarige bestuurder van een bestelauto uit Leeuwarden, 245 ug/l, 1 uur;
zondag 04.00 uur, Hoge Willemskade in Harlingen, 20 jarige bestuurder van een personenauto uit Harlingen, 745 ug/l, 9 uren, rijbewijs in gevorderd;
zondag 05.05 uur, Kanaalweg in Harlingen, 21-jarige bestuurder van een snorfiets uit Franeker, 565 ug/l, 6 uren.
Naast de rijverboden en invorderingen wordt tegen deze bestuurders proces-verbaal ter zake het rijden onder invloed opgemaakt.