Socialistische Partij


Riet de Wit wint Rooie Reus-prijs 2004

17-10-2004 * Riet de Wit uit Heerlen is de winnares van de Rooie Reus-prijs 2004. Het publiek in het Amsterdamse theater De Rode Hoed verkoos de onlangs afgetreden wethouder boven Behnam Taebi, Peter Kwint en het duo Henk van der Wal en Willem van der Broek. Riet de Wit kreeg bijna de helft van alle uitgebrachte stemmen. Zij ontving de prijs uit handen van Hennie de Vroome, weduwe van Dirk de Vroome naar wie de prijs is genoemd. Ze treedt hiermee in de voetsporen van onder meer Radioprogramma Argos en de Turkse moeders uit Deventer.

Dagpresentator Prem Radhakishun in gesprek met de winnares

Aan het tellen van de stemmen door de jury gingen gepassioneerde en humoristische introducties vooraf. Senatoren Tiny Kox en Ronald van Raak braken een lans voor respectievelijk het duo Van der Broek/Van der Wal en Peter Kwint. Ingrid Dekker uit Delft had een hartverwarmend pleidooi voor haar stadsgenoot en kosmopoliet Behnam Taebi en Agnes Kant "vertegenwoordigde" Riet de Wit. Alleen SP'ers konden deze editie van de Rooie Reus-prijs genomineerd worden.

In haar toespraak refereerde Agnes Kant aan het feit dat Riet de Wit juist nu genomineerd was, omdat ze de afgelopen jaren, tijdens het dragen van bestuurlijke verantwoordelijkheid als wethouder, zich had vastgebeten in het lot van dakloze verslaafden in Heerlen. Agnes Kant: "Natuurlijk, die betrokkenheid was er al erg lang, maar nu ze het voor het zeggen had, zou Riet wel eens laten zien dat verslaafde daklozen niet aan hun lot overgelaten hoeven te worden, maar dat het anders moet en kan. En met succes!"
Het Tweede-Kamerlid doelde daarbij op de 24-uursopvang die er kwam voor alle daklozen, waardoor niemand meer op straat hoefde te leven en te slapen. Met andere woorden: Riet de Wit liet zien dat het anders, barmhartiger en beter kan. Wrang is het wel dat deze week bekend werd dat in Rotterdam, nabij de tippelzone aan de Keileweg, twee prostituees vermoord werden. Rotterdam, dat in tegenstelling tot het beleid van De Wit, alle pijlen heeft gericht op repressie. In haar toespraak maakte Agnes Kant helder dat het politieke leven van een werkelijk betrokken wethouder niet over rozen gaat. "Politiek gekonkel heeft er helaas toe geleid dat Riet haar karwei niet kan afmaken," aldus Kant. Zij doelde daarmee op de discussie over de vierde opvangplek voor verslaafden in Heerlen, waarmee PvdA en CDA niet wilden instemmen.
Agnes Kant: "Riet pikte dit niet, ze hield vast aan waar ze voor stond; de beste oplossing voor de dakloze verslaafden en de beste oplossing voor de openbare orde, de beste oplossing voor haar stad Heerlen."
En ondanks de grote politieke problemen was er vooral de waardering. Na haar aftreden waren het de dakloze verslaafden zelf die met de schamele opbrengst van de straatkrant een kadootje kochten voor Riet, de wethouder die er was voor hen.

Een speciale Rooie Reus-prijs was er voor een delegatie van Irakezen die deze week de gast zijn van de SP.