Persbericht Pearle Alfa 147 GTA Challenge, Finaleraces
-----------------------
In Pearle Alfa 147 GTA Challenge:

Phil Bastaans behaalt vierde titel voor Cable 1 team

Ontketende Rory Bertram van Tempo Team wint achtste race

Zandvoort - Eind goed al goed. Voor het Cable 1 team van Michel Schaay in ieder geval. Want zijn kopman Phil Bastiaans veroverde in een zinderende finale de winst in de Pearle Alfa 147 GTA Challenge 2004. Het betekende de vierde achtereen volgende zege van het zo succesvolle Cable 1 team, want na Sandra van der Sloot, Sandor van Es, en Tim Coronel was het de 31-jarige Limburger Bastiaans die op de hoogste trede van het erepodium mocht plaatnemen.

Vijf titels waren het voor Cable 1 om precies te zijn, want Tim Coronel behaalde vorig jaar ook het Europees kampioenschap voor Miche Schaay. Een en ander betekent dat in de zes jaren van de Pearle Alfa Challenge zes verschillende winnaars te bejubelen zijn geweest. Een indicatie dat aan de doelstelling, close racing, beantwoord is.

De initiatiefnemer van de Alfa Challenge, Fiat Auto Nederlands Hans Vervoorn bekeek de laatste race op het Circuit park Zandvoort met gemengde gevoelens. Dit in de wetenschap dat na zes Challengejaren het doek ging vallen. Vervoorn: ,,Aan alles komt een eind. We hebben prachtige jaren achter de rug, het merk Alfa heeft opnieuw bewezen dat het sportiviteit hoog in het vaandel draagt. We zijn er toen het DTTC stopte in geslaagd de titel Koningsklasse te verwerven en de beste coureurs van Nederland hebben de laatste jaren het gezicht van onze Challenge bepaald. Van de week nog zei Tom Coronel, gastrijder bij Tempo Team, tegen mij dat hij het een feest vond de 147 GTA over het Circuit Park Zandvoort te mogen sturen. Met name de wegligging vond hij formidabel. Een echte racewagen, zei Coronel, en ja dat streelt toch uit de mond van zo iemand. Ik ben dus aan de ene kant een gelukkig man. Het was een groot avontuur de afgelopen zes jaar, en mijn dank gaat dan ook van harte uit naar onze trouwe Cupsponsor van het eerste uur, Pearle, die ons door dik en dun heeft gesteund. Evenals trouwens onze andere Cupsponsors als SBS 6, Dayzers, Radio 538, Marco Polo en Raymond Weil. Dat het doek valt verdriet me natuurlijk. Aan de andere kant denk ik ach, een merk als Alfa verdwijnt niet voorgoed van het Circuit Park Zandvoort. Daarvoor is de racerij te zeer verweven met het merk. Ik heb het idee dat een aantal van onze rijders volgend jaar de 147 GTA in het Europees kampioenschap wil rijden. De auto's zijn nog puntgaaf en kunnen probleemloos in die titelstrijd worden ingezet. Als er zes tot acht rijders zijn, of wellicht nog meer, spelen we met de gedachte een Alfa Team Holland op te richten. De serie rijdt op prachtige circuits, van Monza tot Istanboel, en is uiterst geschikt om Nederlandse coureurs de kans te geven zich ook internationaal te onderscheiden''.

De finalerace leek aanvankelijk een onderonsje te gaan worden tussen de Cable 1 coureurs Phil Bastiaans en Sandor van Es. Maar op de valreep kwam daar de verrassende uitspraak van het autosportcollege in het beroep dat Tempo Teams Rory Bertram had aangetekend naar aanleiding van zijn 30 seconden straf die hij tijdens de Trophy of the Dunes opgelegd had gekregen van de wedstrijdleiding wegens onbehoorlijk rijgedrag. Een vormfout (het ontbreken van handtekening en datum op het wedstrijdformulier) maakte dat Bertram zijn straf kwijtgescholden kreeg en zich toch weer winnaar van de zevende Challengerace mocht noemen.Een en ander betekende dat Bertram plotsklaps weer meedeed in de strijd om de titel en toen Phil Bastaans als gevolg van een lekke band in de kwalificatietraining niet verder kwam dan een veertiende startpositie pakten zich donkere wolken samen boven het Cable 1 team. Vooral omdat Bertram de pole claimde en zich bij de start in de rug gedekt wist door de gastrijder bij Tempo Team, Tom Coronel.

Sandor van Es liet zich echter niet intimideren en pakte direct na de start heel brutaal de kop van het veld, op de voet gevolgd door Rory Bertram. Inmiddels, terwijl Tom Coronel uitviel met een mechanische storing, rukte Bastiaans onweerstaanbaar op. Hij had enige moeite om de jeugdige Mike Verschuur te passeren, maar toen dat achter de rug lag en hij de zesde plaats bezette, wist de Limburger die in het verleden met anderen merken, twee keer eerder Nederlands kampioen was geworden, dat de Challengetitel hem niet meer kon ontgaan. Van Es werd halverwege de race gepasseerd door Bertram. Hij verkeerde in de verondersteling dat hij met een tweede plaats ook zijn tweede plaats in de eindstand veilig zou stellen maar dat bleek een misrekening. Tempo Teams Rory Bertram had namelijk het race-weekeinde van zijn leven. De 21-jarige jongeling bezette de pole, hij won de race en zette de snelste ronde, een wapenfeit niet eerder gerealiseerd dit seizoen. Dat leverde hem het maximum van 22 punten op en dat bracht zijn eindtotaal evenals dat van Van Es op 130 punten. Het betekende dat Bertram tweede werd in de eindstand want hij boekte gedurende het seizoen vier overwinningen tegen Van Es een.

Van Es, het laat zich raden, was niet erg gelukkig. ,,Als ik geweten had dat de snelste ronde de doorslag zou gaan geven had ik het toch anders aangepakt'', zei de man die in 2002 de Challengetitel had behaald.
In de Olympische klasse werd Wilbert van den Burg tweede achter Vincent van der Valk en dat betekende voor Van den Burg dat hij in de eindstand van de Challenge eerste werd voor Van der Valk en John Vos.
Mike Verschuur vergooide zijn kansen door een crash.

Voor de redactie:
Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met Ard van den Eijnde, tel. 020-3421864.
Copyrightvrije foto's zijn beschikbaar op http://www.autosport.nl/webhosting/alfa/2004/

Uitslag achtste Pearle Alfa 147 GTA Challenge:
1. Rory Bertram 12 ronden in 23.03.726.
2. Sandor van Es op 0.688 sec.
3. Phil Bastaans op 17.541 sec.
4. Melvin de Groot op 18.315 sec.
5. Oscar Middeldorp op 18.763 sec.
6. Boy Zentveldt op 19.821 sec.
7. Vincent van der Valk op 20.059 sec.
8. Berend Gesman op 30.488 sec.
9. Max Poignard op 1.13.938.
10. Mark Kroes op 1.31.686.

Uitslag Olympische klasse:
1. Vincent van der Valk.
2. Wilbert van den Burg.
3. Niki Meredith.

Eindstand Pearle Alfa 147 GTA Challenge:
1. Phil Bastiaans 139 punten.
2. Rory Bertram130 punten.
3. Sandor van Es 130 punten.
4. Tim Coronel 80 punten.
5. Oscar Middeldorp 73 punten
6. Berend Gesman 70 punten.
7. Melvin de Groot 62 punten.
8. Bernhard ten Brinke 44 punten.
9. Mark Kroes 38 punten.
10. Vincent van der Valk 35 punten.

Eindstand Olympische klasse:
1. Wilbert van en Burg 62 punten
2. Vincent van der Valk 60 punten.
3. John Vos 60 punten.
4. Mike Verschuur 54 punten.
5. Niki Meredith 45 punten
6. Terry Mader 29 punten.
7. Willy Welles 27 punten.

---- --