---
SEAT Cupra Cup tot op de finishlijn spannend

Zandvoort, 17 oktober 2004. Voorafgaande aan de Finaleraces maakten nog drie equipes kans op de titel in de SEAT Cupra Cup. In de eerste race van het weekeinde op Circuit Park Zandvoort maakten de betrokken teams het alleen nog maar spannender door als eerste, tweede en derde over de finish te komen. Christiaan Frankenhout won vervolgens de beslissende tweede wedstrijd. Onder voorbehoud is hij daarmee, samen met zijn teamgenoot Marcel Duits, de eerste kampioen in de SEAT Cupra Cup.

Voorafgaande aan de laatste dubbele race van de SEAT Cupra Cup waren er nog drie kanshebbers op de titel. Sheila Verschuur en Michel Schaap voerden de tussenstand aan, op slechts drie punten gevolgd door Marcel Duits en Christiaan Frankenhout. Ivo Berger en Marc Koster, derde met 19 punten achterstand, maakten ook nog een serieuze kans. Deze equipes eindigden gedrieën op het erepodium na de eerste, twee uur lange race van het weekeinde. Ivo Berger en Marc Koster wonnen, het duo lag nagenoeg de hele race op kop. "Eindelijk", aldus de zeer gelukkige Ivo. "Ik heb dit seizoen nog niet op het podium gestaan."
Marcel Duits en Christiaan Frankenhout kwamen als tweede over de finish. Daarmee stelden zij de dubbelzege van Team Haagsche Olifant veilig. Zij eindigden voor Sheila Verschuur en Michel Schaap, die derde werden. De race had voor Frankenhout geen ronde langer moeten duren. "Ik kampte in de slotfase met een langzaam leeglopende band. Daardoor verdween mijn voorsprong als sneeuw voor de zon. Gelukkig was het gat ten opzichte van Sheila net groot genoeg om mijn tweede plaats te behouden." Menno Kuus en Tom Meylink waren de pechvogels van de race. Zij kregen in leidende positie een lekke band en vielen daardoor terug naar de uiteindelijke vierde plaats. Kuus verbeterde het ronderecord van de klasse.
Met nog één race te gaan was de titelstrijd nog altijd ultraspannend. Het verschil tussen de nieuwe klassementsaanvoerders Duits-Frankenhout en Verschuur-Schaap (tweede) bedroeg maar drie punten, op negen punten gevolgd door Koster-Berger.

De startopstelling van de tweede, beslissende race was gelijk aan de uitslag van de wedstrijd op zaterdag. Marc Koster vertrok dus van pole position, met naast hem zijn teamgenoot Christiaan Frankenhout. Michel Schaap en Menno Kuus vertrokken vanaf de tweede startrij. Frankenhout profiteerde optimaal van het gedrang bij de start. Hij nam niet alleen de kop, maar sloeg ook meteen een klein gaatje. Christiaan bouwde zijn voorsprong uit tot maar liefst 14 seconden op de finishlijn. Ronald Morien kwam ook lachend uit de beginfase, hij verruilde zijn vijfde startpositie voor de tweede plek. Aanvankelijk stond hij onder druk van Michel Schaap en Marc Koster, die in de beginfase met z'n tweeën kortstondig naast de baan terechtkwamen. Vanaf dat moment reed Morien onbedreigd naar de tweede plaats.
Michel Schaap was door het incident met Marc Koster teruggevallen naar de elfde plaats. Dat was het startschot van een prachtige inhaalrace, die op de derde podiumplaats eindigde. Het grootste slachtoffer van Schaaps inhaalrace was René Oudshoorn, die in de laatste ronde zijn derde (podium)plek moest afstaan en genoegen moest nemen met de vierde plaats.
Oudshoorn kon desondanks trots zijn op zijn race. Hij startte achteraan, na drie ronden lag hij al vijfde!

Na afloop van de eerste race werden de auto's van Marcel Duits-Christiaan Frankenhout en Marc Koster-Ivo Berger afgekeurd. Hun team ging tegen deze beslissing in beroep. Deze beroepszaak moet nog behandeld worden. Onder voorbehoud van deze kwestie zijn Duits en Frankenhout kampioen.
Uitslag race 1 (onder voorbehoud):

1. Marc Koster en Ivo Berger                    55 ronden in 2:00:38.838
2. Marcel Duits en Christiaan Frankenhout           op 32.413
3. Sheila Verschuur en Michel Schaap            op 37.587
4. Menno Kuus en Tom Meylink                op 58.124
5. Ronald Morien en Erik Struijlaart                op 1:04.291
6. Marco Bikkers en Benno van Ree               op 1:06.661
7. Bertus en Renate Sanders             op 1:07.413
8. Frank van den Berk en Patrick Borst          op 1:16.253
9. Kees van de Vendel en Robert Heuser          op 1 ronde
10. Chris Schotanus en Arie Blokland            op 1 ronde


Uitslag race 2 (onder voorbehoud):

1. Christiaan Frankenhout                   12 ronden in 26:20.386
2. Ronald Morien                        op 14.794
3. Michel Schaap                        op 19.557
4. René Oudshoorn                       op 19.806
5. Renate Sanders                       op 20.529
6. Niek Jansen                      op 43.041
7. Menno Kuus                       op 48.834
8. Raymond Koster                       op 55.485
9. Hoevert Vos                      op 1:04.071
10. Wilko Becker                        op 1:06.067

Eindstand na veertien races (onder voorbehoud):

1. Marcel Duits en Christiaan Frankenhout           298
2. Sheila Verschuur en Michel Schaap            290
3. Marc Koster en Ivo Berger                    268
4. Ronald Morien en Erik Struijlaart                197
5. Frank van den Berk en Patrick Borst          196
6. Johan Jansen en Menno Kuus               192
7. Renate en Bertus Sanders             174
8. Pim Hoekzema en René Oudshoorn           143
9. Niek Jansen en Tom Langeberg             141
10. Wilko Becker en Frank Wilschut              128

---
Voor de redactie: Voor nadere inlichtingen:

Geert Vermeer, Cupmanager SEAT Cupra Cup, .tel. 06 5161 1357.

---- --