Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Haile Gebrselassie loopt 17 oktober ING Amsterdam Marathon

Haile Gebrselassie zal zondag 17 oktober starten in de ING Amsterdam Marathon. Voor de 31-jarige Ethiopiër wordt dit de tweede marathon ooit. De organisatie van de 29e ING Amsterdam Marathon is zeer verheugd dat men Haile Gebrselassie heeft kunnen contracteren. "Wetend dat Haile na de Olympische Spelen 2004 zou stoppen met internationale baanwedstrijden, waren er wereldwijd meerdere grote marathons die Haile een aantrekkelijk aanbod hebben gedaan. Maar Haile heeft gekozen voor Amsterdam omdat de datum goed past in zijn voorbereiding. Ook het snelle parcours, de goede organisatie en de sfeer van Amsterdam spreken hem zeer aan", aldus zijn manager Jos Hermens.

Tijdens de Londen Marathon van 2002 maakte Haile Gebrselassie zijn marathon debuut. Zijn tijd van 2.06.35 was de snelste tijd ooit gelopen door een debutant. Zijn derde plaats was een bijzondere prestatie, immers vóór hem finishten voormalig wereldrecordhouder op de marathon Khalid Khannouchi (USA) en de huidige wereldrecordhouder op de marathon Paul Tergat (KEN).

Haile Gebrselassie verbeterde tot nu toe 18 wereldrecords. Zijn bijnaam is 'The Emperor'. Hij verdiende deze bijnaam vanwege het feit dat hij gedurende een periode van 10 jaar ongenaakbaar was op vooral de 5.000m en 10.000m. Door velen wordt Gebrselassie gezien als de beste lange afstandsloper aller tijden.

Gebrselassie, 2-voudig Olympisch Kampioen en 4-voudig wereldkampioen op de 10.000m, zal tijdens de Olympische Spelen zijn laatste baanwedstrijd lopen tijdens een internationaal kampioenschap. In de toekomst wil hij zich richten op de marathon en halve marathon.

Amsterdam, 29 juli 2004
Stichting Amsterdam Marathon